Wil je na een scheiding de zorg van jullie kinderen samen verdelen met je ex-partner? Dan is co-ouderschap een goede optie. In deze situatie verdelen jullie de zorg- en opvoedtaken. Op deze manier zien jullie de kinderen allebei evenveel. Dat is voor zowel de kinderen als de ouders vaak de meest prettige situatie. Om co-ouderschap te laten slagen is het wel belangrijk om goede afspraken met elkaar te maken.
Ontvang binnen 1 minuut gratis voorstel?
Vraag direct vrijblijvend snel en eenvoudig gratis scheiden aan via het aanvraagformulier. Komt u niet in aanmerking voor gratis scheiden dan doen wij u een aantrekkelijk all-in voorstel.
Wat is co-ouderschap
Bij co-ouderschap is er sprake van een gelijke verdeling van opvoed- en zorgtaken tussen de ex-partners. Ook de financiën spelen een rol. De kosten worden naar rato verdeeld tussen beide ouders. Dit betekent dat je bijdraagt naar draagkracht. Gedeeld ouderschap na scheiding wordt steeds populairder. In het verleden werd vaker gekozen voor de vorm waarbij de kinderen voor het grootste deel van de tijd bij een ouder waren en in de weekenden of vakanties bij de andere ouder verbleven. Dit kan nog steeds, maar co-ouderschap is steeds meer de gewoonte. Voor welke manier van taakverdeling er wordt gekozen en ongeacht de verstandhouding tussen beide ex-partners, maakt overigens voor de wet geen verschil. Als ouder ben je namelijk hoe dan ook verplicht om je kind(eren) te onderhouden tot het 21e jaar. Het maakt daarbij dus ook niet uit hoe vaak je je kinderen ziet.
Afspraken maken over kinderen bij co-ouderschap
Om co-ouderschap te laten slagen, is het maken van goede afspraken heel belangrijk. Er is in de wet niets vastgelegd over co-ouderschap, dus het is van groot belang dat je goed overlegt met elkaar. Is er veel ruzie tussen de ex-partners? Dan kan het maken van afspraken best lastig zijn. Mediation kan dan soms uitkomst bieden. In dat geval stap je niet direct naar de rechtbank, maar probeer je het buiten de rechtbank om op te lossen. Om co-ouderschap aan te gaan is het in ieder geval van belang dat jullie het er beide over eens zijn dat dit de vorm is die jullie willen. Als jullie het hierover eens zijn, moeten de afspraken verder uitgewerkt worden, bijvoorbeeld wanneer en hoe lang de kinderen bij iedere ouder zijn. Dit gebeurt in een ouderschapsplan. Overigens dien je dit plan in sommige gevallen ook aan de rechter voor te leggen en dan is mediation alleen dus niet voldoende. Dit moet altijd wanneer je getrouwd bent of geregistreerd partners bent. Wanneer dit niet zo is, maar je hebt wel samen het gezag over de kinderen, hoeft het plan niet aan de rechter voorgelegd te worden.
Co-ouderschapsplan opstellen
Hebben jullie besloten dat jullie samen co-ouderschap willen? Dan leg je de afspraken dus vast in een ouderschapsplan. Er zijn een paar onderdelen die in ieder geval opgeschreven moeten worden:
- De zorgregeling, dus hoe je de zorg en opvoeding samen gaat verdelen;
- Hoe vaak jullie met elkaar informatie uitwisselen over de kinderen;
- Wat jullie doen als er beslissingen genomen moeten worden over belangrijke onderwerpen, zoals de schoolkeuze;
- Hoe jullie de kinderen betrekken bij het ouderschapsplan. Het is wettelijk verplicht dat dit gebeurt!
Naast deze verplichte onderdelen kunnen jullie er ook voor kiezen om aanvullende afspraken in het plan op te nemen. Hoe wil je bijvoorbeeld het contact met beide families regelen? En op welk hoofdadres schrijven jullie de kinderen in. Heeft slechts een van beide ouders het gezag over de kinderen? Dan dienen de kinderen op het adres van deze ouder ingeschreven te worden. Daarnaast moeten jullie dan ook een omgangsregeling maken. Zo kan de ouder zonder gezag toch de kinderen blijven zien. Deze ouder heeft dan echter geen officiële verantwoordelijkheid voor de opvoeding.
Co-ouderschap en alimentatie
Bij co-ouderschap dragen beide ouders naar rato bij aan de kosten voor de opvoeding. Naar rato betekent dat er wordt gekeken naar draagkracht. Als je als ouder minder verdient dan je ex-partner, hoef je ook minder bij te dragen aan de kosten. Ook kan het zijn dat de ouder die het meest verdient kinderalimentatie moet gaan betalen. De hoogte van deze alimentatie is lastig exact te berekenen. Er wordt namelijk rekening gehouden met tal van factoren. In ieder geval wordt er gekeken naar netto inkomen van beide ouders en naar het netto verzamelinkomen van voor de scheiding. Maar ook schulden of een hypotheek kunnen van invloed zijn. Een rechter zal daarnaast kijken naar de behoeften van de kinderen en hoeveel deze kosten. Ook de omgangsregeling en de hoogte van het kindgebonden budget zijn van invloed op het alimentatiebedrag. Uiteindelijk is het de rechter die het bedrag vaststelt. Goed om te weten: als alleenstaande ouder met co-ouderschap kun je in aanmerking komen voor inkomensafhankelijke combinatiekorting. In sommige gevallen vraagt de Belastingdienst het ouderschapsplan of het echtscheidingsconvenant op om te beoordelen of je recht hebt op deze korting.
Advies of meer informatie nodig over co-ouderschap?
Hebben jullie samen besloten dat jullie na de scheiding graag in co-ouderschap de kinderen willen opvoeden? Dan is het goed om te weten dat wij in slechts een paar eenvoudige stappen de scheiding voor jullie kunnen regelen. Daarbij nemen we de tijd om jullie wensen en eisen te bespreken over de boedelscheiding en het ouderschapsplan. Als er sprake is van een laag inkomen is scheiden op deze manier zelfs gratis. Alleen de griffiekosten van de rechtbank hoeven dan zelf betaald te worden. Benieuwd naar wat we voor je kunnen betekenen? Vul het contactformulier in, bel direct 085-4013447, of kies voor de ‘bel terug’-optie.
FAQ – Veelgestelde vragen
Hoe regel je co-ouderschap?
Co-ouderschap regel je door samen een ouderschapsplan te schrijven, waarin je vermeldt dat jullie allebei evenveel voor de kinderen gaan zorgen. Het plan moet door de rechter goedgekeurd worden wanneer je getrouwd bent of een geregistreerd partnerschap hebt.
Wat is de verdeling van kinderen met co-ouderschap?
Bij co-ouderschap is de opvoeding gelijk verdeeld over de ouders. Dit kan op twee manieren geregeld worden: de kinderen zijn de ene helft van de week bij de ene, en de andere helft bij de andere ouder. Of de kinderen zijn de ene week bij de ene, en de andere week bij de andere ouder.
Wie heeft er recht op de kinderalimentatie bij co-ouderschap?
Bij co-ouderschap worden de kosten voor de opvoeding naar rato verdeeld. De ex-partner met het hoogste inkomen betaalt een bijdrage aan de andere ouder, zodat de financiële situatie zoveel mogelijk gelijk is. Afspraken hierover kunnen in het ouderschapsplan worden opgenomen. De rechter bepaalt uiteindelijk de hoogte van het alimentatiebedrag.