Als je gaat scheiden moeten er veel dingen geregeld worden. Wanneer je gaat scheiden terwijl je samen kinderen hebt, komt er nog meer regelwerk om de hoek kijken. Want hoe ga je samen jullie kinderen opvoeden, terwijl jullie gescheiden zijn? Het is in het belang van de kinderen, maar ook in jullie eigen belang, dat hierover duidelijke afspraken worden gemaakt. Deze moeten vastgelegd worden in het ouderschapsplan, dat je samen opstelt.
Ontvang binnen 1 minuut gratis voorstel?
Vraag direct vrijblijvend snel en eenvoudig gratis scheiden aan via het aanvraagformulier. Komt u niet in aanmerking voor gratis scheiden dan doen wij u een aantrekkelijk all-in voorstel.
Ouderschapsplan opstellen
Een eerste onderwerp dat je kunt vastleggen in het ouderschapsplan is de omgangsregeling. Ook de term zorgregeling wordt hier weleens gebruikt. Houden jullie samen het ouderlijk gezag? Dan leg je in het plan de zorgregeling vast, waarin je vermeld hoe je als ouders de opvoeding en de zorg gaat verdelen. Houdt slechts een van de ouders ouderlijk gezag? Dan moet je in het ouderschapsplan een omgangsregeling opnemen, waarin staat hoe vaak en wanneer de andere ouder de kinderen ziet. Daarnaast is het ook van belang om financiële afspraken over kinderalimentatie in het plan op te nemen. Het schrijven van een ouderschapsplan kan best ingewikkeld lijken, maar gelukkig zijn er volop voorbeelden te vinden. Bekijk dus zeker eens wat er online te vinden is, wanneer jullie bezig zijn met het opstellen van het plan. Zo kun je bijvoorbeeld online een voorbeeld pdf downloaden en vervolgens naar eigen wens aan gaan passen.
Is een ouderschapsplan verplicht?
Sinds 2009 is het opstellen van een ouderschapsplan in bijna alle gevallen wettelijk verplicht. Ben je getrouwd of heb je een geregistreerd partnerschap? Dan geldt deze verplichting zeker. Maar ook in andere gevallen kan het zijn dat jullie een plan moeten opstellen. Woon je bijvoorbeeld samen en hebben jullie allebei het ouderlijk gezag over jullie kinderen? Ook dan zullen jullie een ouderschapsplan moeten opstellen. In andere gevallen is het geen verplichting, maar wel een aanrader. Maak heldere afspraken met elkaar en leg deze vast. Dit kan gedoe op een later moment voorkomen en je weet als ex-partners wat je van elkaar kunt verwachten. Bij onenigheid hierover is het ook fijn dat de zaken zijn vastgelegd, waardoor je altijd op die gemaakte afspraken kunt terugvallen.
Ouderschapsplan wijzigen
Soms zijn er in het leven veranderingen waardoor het ouderschapsplan niet goed meer aansluit. Gelukkig is het dan mogelijk om het plan te wijzigen. De procedure hiervoor kan verschillen. Wijzigen kun je bijvoorbeeld doen wanneer een van beide ex-partners hertrouwt, of wanneer er wijzigingen zijn in de inkomsten. Het aanpassen van zo’n ouderschapsplan kun je het beste doen in samenspraak met de andere ouder. Zijn jullie het eens over de wijzigingen? Dan kun je de wijzigingen samen doorvoeren en ondertekenen, of dit regelen met behulp van een gezamenlijke advocaat of mediator.
In sommige gevallen is het ook goed om het nieuwe plan weer door de rechtbank te laten bekrachtigen. Als je dit doet dan is het later makkelijker om bij de ex-partner af te dwingen dat hij of zij de gemaakte afspraken nakomt. Wil je ex het gewijzigde ouderschapsplan niet ondertekenen? Dan is het aan te raden om juridische hulp in te schakelen. Het liefst kom je natuurlijk niet in zo’n situatie en doe je dit allemaal in samenspraak met elkaar. De gevolgen van het wijzigen van een ouderschapsplan hangen af van de doorgevoerde wijzigingen. Als het goed is sluit het plan door de wijzigingen weer beter aan op jullie situatie en dat is natuurlijk het belangrijkste.
Advies of meer informatie nodig bij het opstellen van een ouderschapsplan?
Vind je het prettig om hulp te krijgen bij het opstellen van een ouderschapsplan? Dan is het handig om te weten dat wij je daarbij graag van dienst zijn. Wij kunnen jullie begeleiden in het hele scheidingsproces, en in sommige gevallen kan dat zelfs helemaal gratis. Ben je benieuwd wat we voor jullie kunnen betekenen? Vul dan het contactformulier hier, bel ons via 085 4013447, of maak gebruik van de ‘bel terug’-optie op de website. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op voor meer informatie.
FAQ – Veelgestelde vragen
Wat is een ouderschapsplan?
In een ouderschapsplan leggen jullie als ouders van jullie kinderen en als ex-partners vast hoe jullie de opvoeding gaan regelen. Op deze manier zorg je er samen voor dat er duidelijke afspraken liggen. Beide ouders dienen het ouderschapsplan te ondertekenen.
Is een ouderschapsplan verplicht?
Of een ouderschapsplan verplicht is, hangt af van jullie situatie. Ben je bijvoorbeeld getrouwd of heb je een geregistreerd partnerschap en gaan jullie uit elkaar? Dan is het opstellen van een ouderschapsplan altijd verplicht. In andere situaties is het niet verplicht, maar wordt wel aangeraden om zo’n plan op te stellen.
Hoe lang is een ouderschapsplan geldig?
Een ouderschapsplan is in principe geldig totdat jullie kind 18 jaar wordt. Overigens kunnen er voor kinderalimentatie weer andere leeftijdsgrenzen gelden. Ook kan het zo zijn dat er in de tussentijd veranderingen in jullie situaties plaatsvinden. In dat geval kun je samen het ouderschapsplan wijzigen, en eventueel opnieuw laten bekrachtigen door de rechter.