Kunt u elkaar inmiddels niet meer luchten of zien door het vele thuis zijn? Of had u al de knoop doorgehakt om te gaan scheiden, maar zitten u en uw partner nu noodgedwongen samen thuis? Wat moet u nu doen of kunt u nog wel scheiden?
Coronavirus zorgt voor meer echtscheidingen in 2020
Meer scheidingen als gevolg van de coronacrisis is dan ook een verwachting die het vFAS, de vereniging van familierechtadvocaten, heeft. Tegenwoordig ligt het aantal jaarlijkse scheidingen rond de 30.000. Voorzitter Alexander Leuftink van vFAS verwacht dat dit er dit jaar 40.000 of meer kunnen worden.
Normaal zijn er altijd al pieken in het aantal echtscheidingen na de zomer – en kerstvakantie, maar zodra de coronamaatregelen versoepelen, worden er op dat moment ook pieken verwacht.
Heel Nederland (of eigenlijk de hele wereld) zit op dit moment voor een groot gedeelte thuis, er wordt thuis gewerkt en iedereen heeft zo min mogelijk sociale contacten. Even sporten of een terrasje pakken zit er niet in.
Dit zorgt ervoor dat eventuele wrijving tussen u en uw partner alleen maar versterkt wordt. Is dit een probleem dat veroorzaakt wordt door het coronavirus of waren er voor de crisis al problemen? Dit zijn vragen die u uzelf kunt stellen voordat u beslist om te gaan scheiden.
Het kan voorkomen dat het voor u of uw partner ondragelijk wordt om thuis te zijn, maar kunt u verwachten dat uw partner ergens anders gaat wonen?
U vraag zich vast af waar u onder deze omstandigheden op dit moment naartoe kunt, als u niet meer samen in één huis kunt wonen. Want het is lastig om nu een andere woning te vinden en tijdelijk bij uw ouders of andere familie/vrienden gaan wonen is op dit moment ook geen goed idee.
Stellen blijven daarom toch nog bij elkaar en ‘kijken het nog even aan’. Zodra het gewone leven weer kan worden opgepakt zult u een keuze moeten maken.
Gratis scheiden zonder stress? Dat regelen wij!
Heeft u de knoop al doorgehakt om te gaan scheiden, maar loopt u nu tegen het probleem aan dat u geen persoonlijk contact kunt hebben met een advocaat of mediator?
Met begrip voor uw situatie en een professioneel oog voor privacy regelen wij uw (gratis) scheiding voor u. Ontdek of u in aanmerking komt voor een gratis scheiding.
Het zijn onzekere tijden vanwege het coronavirus. Gratisscheiden.nl neemt alle voorzorgsmaatregelen ter harte. Daarom werken we uitsluitend online. Onder andere via Zoom hebben onze mediators en advocaten contact met u. Onze dienstverlening blijft in die zin onveranderd.
Rechtbanken grotendeels gesloten
Een ‘normale’ echtscheidingsprocedure wordt binnen acht maanden bij de rechtbank afgewikkeld. In de huidige crisis zijn de rechtbanken grotendeels gesloten, dus het zal langer duren voordat de procedure is afgewikkeld.
Voor ons, advocaten en mediators, betekent dit enerzijds dat er meer aanvragen komen vanwege de coronacrisis en anderzijds worden er bij de rechtbanken zaken opgeschoven totdat er een versoepeling van de maatregelen plaatsvindt.
Vragen over alimentatie en de coronacrisis
Het coronavirus heeft niet alleen effect op de gezondheid van mensen, het zorgt ook voor economische onzekerheden. Als gevolg daarvan maken mensen zich ook zorgen om de alimentatie die betaald of ontvangen moet worden.
Eenvoudig gezegd is alimentatie een bijdrage in de kosten die iemand krijgt om te kunnen leven.
Doorgaans wordt het bedrag maandelijks betaald aan de ex-partner. Als je van eigen inkomsten niet kunt leven, kan je alimentatie krijgen. Als je een onderhoudsplicht hebt voor je ex-partner of kind(eren), moet je alimentatie betalen.
De onzekerheid onder ex-echtelieden groeit op dit moment ook als gevolg van de coronacrisis. Heeft u vragen over de alimentatie die u ontvangt? Of weet u niet goed hoe lang u nog alimentatie kunt betalen? Neem contact op met gratisscheiden.nl voor al uw vragen rondom de coronacrisis en alimentatie.
(Bron: Algemeen Dagblad – Eric Reijnen Rutten, 15 april 2020)