Scheiden is meer dan een relatie verbreken

Een echtscheiding of het verbreken van een samenlevingscontact strekt veel verder dan alleen het ontbinden van een schriftelijke overeenkomst en het niet meer bij elkaar wonen. Een scheiding begint lang voordat de relatie daadwerkelijk verbroken wordt en is nog tijden daarna voelbaar. In sommige gevallen door aardse zaken zoals financiële verplichtingen van de ene partner jegens de ander of ontmoetingen ten behoeve van aanwezige kinderen. Dingen die ons eigenlijk het meeste aangrijpen is de netwerkcrisis waarin we terechtkomen. Schoonfamilie waarmee je goed bevriend was laat je ineens vallen en ook sommige vrienden vinden het soms nodig partij te moeten trekken.

Verstoorde ouder-kind verhouding

Met een op hand zijnde echtscheiding zijn er in huis veel ruzies en onprettige stemmingen. Ga hier in het bijzijn van de kinderen niet te ver in door. Een kind zal het vooral tijdens de scheiding erg moeilijk hebben. Over het algemeen worden kinderen aan de moeder toegewezen, iets wat van negatieve invloed is op de vader-kind verhouding.

Langdurige echtscheidingszaken dragen bij aan een hoger ziekteverzuim en een labielere opstelling tegenover de kinderen. Kinderen accepteren over het algemeen een verandering in de gezinssituatie makkelijker dan je denkt. In het begin zullen ze weerstand bieden maar als eenmaal hun nieuwe leven in goede regelmaat verloopt wordt de scheiding eenvoudigweg aanvaard. In situaties echter waarbij beide ouders zelfs lang na de scheiding nog kibbelen en het elkaar het leven zuur proberen te maken gaat dit ook ten koste van de geestelijke gezondheid van de kinderen.

Voor de moeder wordt de belasting na een scheiding van de opvoeding dubbel zo zwaar omdat zij het gebrek aan de vader moet opvangen en hun leven zonder de man in huis weer op de rail moet zien te krijgen. Vrouwen kampen vaker dan mannen met een financiële achteruitgang wat ook voor de nodige problemen kan zorgen.

Mediation bij scheidingen

Echtscheidingsmediation is de laatste tijd weer volop in de media dankzij een wetsvoorstel dit te verplichten bij echtscheidingen. Een scheidingsmediator helpt niet alleen bij het verwerken van juridische problemen maar draagt ook oplossingen aan voor onderlinge conflicten. Wanneer tijdens een echtscheiding het voorkomen kan worden dat het uitdraait vechtscheiding hebben alle betrokken partijen daar baat bij.

Een mediator is opgeleid om je advies te geven zodat je zelf onderling jullie problemen oplossen. De gemaakte afspraken worden op papier vastgelegd en jullie worden geholpen je eraan te houden. Twisten worden in privé besproken, niet zoals in de rechtbank publiekelijk en van beider argumenten wordt notitie genomen. Bewezen is dat mediation in meer dan de helft van de gevallen positief resultaat heeft. Belangrijk is wel dat beide partijen eraan mee willen werken.