We hebben onze smartphone vrijwel altijd bij de hand, checken meermalen daags Facebook, Twitteren erop los en WhatsApp is onderhand een onmisbaar communicatiemiddel. De invloed van social media op ons privéleven neemt toe. In positieve, maar soms ook negatieve zin. Ook bij scheidingen spelen sociale media steeds vaker een rol. Appjes dienen als bewijslast bij overspel en de eerste scheiding via Facebook is inmiddels een feit. Bovendien kunnen ex-partners notarieel laten vastleggen dat ze op sociale media niet met modder gaan gooien zodra de liefde is bekoeld.
Toenemende invloed social media bij scheidingen
In sommige Europese landen is scheiden pas mogelijk als kan worden aangetoond dat een van de echtelieden schuldig is aan de ontwrichting van het huwelijk. In Italië en Engeland is dat bijvoorbeeld het geval. Inmiddels worden bij 40% van de Italiaanse echtscheidingszaken pikante appjes als bewijsmateriaal gebruikt. Vermoed je dat je marito vreemdgaat en zie je dat op zijn mobiele telefoon door lieve berichtjes en sexy foto’s bevestigd, dan is er volgens de Italiaanse rechter voldoende grond om de scheiding uit te spreken. In Nederland werkt het overigens niet zo. Wél zijn berichten op social media geldig bewijsmateriaal bij andere conflicten, bijvoorbeeld rondom uitkeringen. Post je op Facebook dat je lekker aan het bijklussen bent zonder dat je deze neveninkomsten hebt opgegeven, dan kan het UWV je korten.
Scheiden via Facebook
Het gaat weliswaar om een vrij unieke situatie, maar de eerste scheiding via een privébericht op Facebook is een feit. Een New Yorkse vrouw trouwde in 2009 met een Ghanese man. Het onderlinge contact verliep louter telefonisch en via Facebook; de dame wist niet waar haar echtgenoot woonde. Om te kunnen scheiden moesten de daarvoor bestemde papieren naar hem worden gestuurd, maar bij gebrek aan een adres stond de rechter toe dat de vrouw haar partner via Facebook op de hoogte bracht. In Nederland zou dit opmerkelijke besluit nooit zijn genomen. Hier zorgt de gerechtsdeurwaarder dat de juridische stukken bij de juiste persoon worden afgeleverd. Het is zelfs een wettelijke plicht. Lukt dit niet, dan moet de deurwaarder de papieren overdragen aan een familielid of huisgenoot van wie redelijkerwijs mag worden aangenomen dat hij of zij de stukken aan de juiste persoon kan geven. Is iemand echt onvindbaar, dan wordt het bericht in de (digitale) Staatscourant gepubliceerd. Wordt er niet gereageerd, dan kan de rechter de scheiding gewoon uitspreken.
Geen modder? Naar de notaris
Ook na de scheiding is de invloed van social media niet voorbij. Steeds vaker maken ex-partners elkaar zwart op Facebook of Twitter. Wil je dat voorkomen, dan kun je in het echtscheidingsconvenant een clausule laten opnemen waarin je met de partner afspreekt niet met modder te gooien. Doet een van beiden dit wel, dan volgt een boete.