Je hebt besloten dat het zo niet langer verder kan en dat je het geregistreerd partnerschap wilt beëindigen. De procedure is niet veel anders dan bij het ontbinden van een huwelijk. Maar er zijn dus wel degelijk andere zaken om op te letten. Hieronder vertellen we je meer over een geregistreerd partnerschap ontbinden.
Ontvang binnen 1 minuut gratis voorstel?
Vraag direct vrijblijvend snel en eenvoudig gratis scheiden aan via het aanvraagformulier. Komt u niet in aanmerking voor gratis scheiden dan doen wij u een aantrekkelijk all-in voorstel.
Wat is geregistreerd partnerschap?
Wanneer je met je partner je relatie formeel wilt laten vastleggen, dan is het niet noodzakelijk om te trouwen. Met een geregistreerd partnerschap hebben jullie ook een wettelijk erkende samenlevingsvorm. Een groot verschil met het huwelijk is dat een geregistreerd partnerschap niet overal ter wereld wordt erkend. Andere verschillen met een huwelijk zijn:
- het ontbinden van een huwelijk gaat altijd via een rechter
- een scheiding van tafel en bed is alleen mogelijk bij een huwelijk
- bij een huwelijk geef je elkaar het ja-woord
Geregistreerd partnerschap ontbinden
Het beëindigen van een geregistreerd partnerschap loopt via de rechter wanneer er minderjarige kinderen in het spel zijn. Wanneer dit niet het geval is, kan het ontbinden buiten de rechter om. Er is echter wel een derde partij (advocaat of notaris) nodig om een beëindigingsovereenkomst op te stellen.
Er zijn twee factoren waarbij het ontbinden van het geregistreerd partnerschap via de rechter loopt: minderjarige kinderen én onenigheid over het scheiden.
Zijn er minderjarige kinderen, dan moet er een ouderschapsplan worden opgesteld. Kom je niet tot een goede oplossing met je partner, dan bepaalt de rechter de afspraken en heeft ieder een advocaat nodig.
Stel dat er op korte termijn actie nodig is. Bijvoorbeeld bij onenigheid over het ouderlijk gezag of het bepalen van wie er in de woning blijft.
Dan is het mogelijk om een voorlopige voorziening aan te vragen bij de rechter. Die zal voorlopige beslissingen nemen over de discussiepunten.
Gevolgen van het ontbinden van geregistreerd partnerschap
Natuurlijk zijn er bepaalde gevolgen voor jou en je partner bij het geregistreerd partnerschap ontbinden. We zetten ze hieronder voor je op een rij.
Financiële gevolgen
Je bent wettelijk verplicht om financieel voor elkaar te blijven zorgen, ook na het ontbinden van je geregistreerd partnerschap. Zorg ervoor dat er duidelijke afspraken zijn omtrent de partner- en kinderalimentatie.
Kijk ook goed naar het ouderdomspensioen, waarbij je recht hebt op de helft van het pensioen wat tijdens de periode van het geregistreerd partnerschap is opgebouwd.
Het laatste financiële aandachtspunt zijn eventuele schulden. Als je namelijk een geregistreerd partnerschap hebt gesloten in gemeenschap van goederen vóór 1 januari 2018, dan is het zo dat alle bestaande en toekomstige bezittingen en schulden van jullie samen zijn. Vanaf die datum zijn er andere regels doorgevoerd en geldt automatisch een beperkte gemeenschap van goederen. Sindsdien valt niet alles meer in de gemeenschap. Alleen de zaken en ook de schulden die ook voor het geregistreerd partnerschap al van jullie samen waren, vallen dan in de gemeenschap van goederen, net als alles wat je daarna hebt gekocht. Ook de schulden van na de partnerschapsdatum zijn dan gemeenschappelijk.
Gevolgen huis en hypotheek
De eerste vraag die behandeld moet worden, is of jij of je partner wil blijven in de huidige woning. Zo ja, dan wordt onderzocht of dit financieel haalbaar is en of de andere partij uitgekocht kan worden. Blijkt echter dat dit niet mogelijk is, dan moet de woning verkocht worden.
Gevolgen voor kinderen
Wanneer er minderjarige kinderen in het spel zijn, dan dient er een ouderschapsplan opgesteld te worden. Daarin worden afspraken over de zorg en de opvoeding vastgelegd, evenals afspraken over bijvoorbeeld de alimentatie en verzekeringen.
Kosten geregistreerd partnerschap ontbinden
Voor het beëindigen van het geregistreerd partnerschap zullen er kosten gemaakt worden voor een advocaat of notaris. Indien de zaak via de rechter loopt, dan moeten er ook nog griffierechten betaald worden.
Het kan voorkomen dat je geen mediator of advocaat kunt betalen. In dat geval kun je een vergoeding krijgen vanuit de overheid. Hoeveel de vergoeding zal zijn, hangt af van je inkomen en vermogen.
Wij helpen je graag met de vraag of je in aanmerking komt voor een vergoeding. Door deze vergoeding is het namelijk mogelijk om gebruik te maken van de dienstverlening van onze echtscheidings mediator. Wij nemen altijd persoonlijk contact op en binnen twee weken kan de volledige aanvraag in principe bij de rechtbank liggen. Wel zo fijn als er vaart zit in deze lastige periode.
Checklist: belangrijke documenten bij het ontbinden van geregistreerd partnerschap
Er zijn enkele documenten belangrijk bij het ontbinden van een geregistreerd partnerschap:
- Ouderschapsplan; indien er minderjarige kinderen in het spel zijn
- Overeenkomst; kan buiten de rechter om als er geen minderjarige kinderen en geen onderlinge meningsverschillen zijn
- Verzoekschrift; aanvraag van de scheidingsprocedure
- Beschikking; de beslissing van de rechter
Wil je meer weten over deze belangrijke documenten?
Klik dan hier.
Advies of meer informatie nodig bij het ontbinden van geregistreerd partnerschap?
Het proces van een geregistreerd partnerschap ontbinden kan heftig zijn waardoor je niet precies weet welke stappen je nu moet zetten.
Neem in dat geval contact met ons op en samen werken we naar een zo goed mogelijke uitkomst voor jou.
Vul hieronder het contactformulier in of neem contact met ons op via ikwil@gratisscheiden.nl of 085 – 4013447.
FAQ – Veelgestelde vragen
Wat zijn de kosten van het ontbinden van geregistreerd partnerschap?
Normaal gezien betaal je kosten voor een advocaat of notaris. Wanneer het beëindigen van je geregistreerd partnerschap via de rechter loopt, betaal je ook nog griffierechten.
Hoe kan ik mijn geregistreerd partnerschap beëindigen?
Door een overeenkomst op te stellen met je partner en die door een notaris of advocaat te laten ondertekenen.
Hoe werkt het ontbinden van geregistreerd partnerschap met een koophuis?
Hierbij wordt gekeken of een van de partijen het koophuis wenst over te nemen en de ander uit kan kopen. Lukt dat niet, dan zal het koophuis in de verkoop gaan.