Online scheiden

Zeker in deze moderne tijd is online scheiden steeds vaker mogelijk. Dit kan ook handig zijn als de scheiding niet vlekkeloos verloopt. Je kunt veel via e-mail regelen en je voorkomt daardoor vervelende confrontaties. Maar wat houdt online scheiden precies in? We leggen het je hieronder uit.

aanvraagformulier, scheiding aanvragen gratis scheiden

Wat is online scheiden?

Tegenwoordig kun je de scheiding online regelen. Concreet gezegd komt het erop neer dat er een echtscheidingsconvenant wordt opgesteld, samen met je (ex-)partner. Eventueel moet er ook een ouderschapsplan gemaakt worden.

Meestal wordt hierbij gebruikgemaakt van een standaard template, waarbij de tekst dusdanig is opgezet dat het makkelijk is in te vullen. Dat scheelt tijd die anders een advocaat had moeten maken.

Wanneer het document door jullie samen is ingevuld, doet een echtscheidingsadvocaat nog een controle op de juridische correctheid. En nadat jullie handtekeningen zijn gezet op het definitieve document, zorgt de advocaat ervoor dat het wordt ingediend bij de rechtbank.

Het proces van scheiden via het internet is eigenlijk nog nooit zo makkelijk geweest.

Online scheiden, scheiden, scheiden online

Goedkoop en snel een online scheiding aanvragen

Een echtscheiding online regelen is een snelle en goedkope manier om een scheiding aan te vragen. Zeker als de verstandhouding met je (ex-)partner goed is en jullie afspraken kunnen maken over de onderwerpen die met de scheiding te maken hebben.

Het proces van een online scheiding aanvragen duurt vaak korter en dat is wel zo fijn wanneer je een volgende stap in je leven wilt maken.

Wanneer je eenzijdig een echtscheiding wilt aanvragen, is het echter niet mogelijk om de scheiding online te regelen. Want je regelt samen met je aanstaande ex-partner de online echtscheiding. Bij een eenzijdig verzoek tot echtscheiding dient je advocaat de aanvraag in bij de rechtbank.

Voordelen van het online regelen van een scheiding

Er zijn veel voordelen van online scheiden. Zo kan de scheiding binnen enkele weken geregeld zijn en kun je gebruikmaken van de modellen om de benodigde formulieren op te stellen.

Daarnaast bepalen jullie zelf het tempo en kun je altijd hulp krijgen wanneer je vastloopt. Online mediation is hiervan een voorbeeld.

Online scheiden is ook goedkoop scheiden. Je bespaart namelijk op advocaatkosten én afhankelijk van je inkomen kun je soms gratis scheiden. Daarover lees je hier meer (link naar betreffende webpagina)

Vanuit Gratisscheiden.nl vertellen we je graag nóg meer over de voordelen van een online scheiding aanvragen. Neem contact met ons op via ikwil@gratisscheiden.nl of  085-4013447.

Kosten voor online scheiden

De kosten voor het online scheiden hangen af van een aantal factoren. Het inschakelen van een advocaat brengt extra kosten met zich mee, net zoals de hulp van een mediator. Deze kosten kun je grotendeels vermijden door samen met je toekomstige ex-partner goed te communiceren en duidelijke afspraken te maken.

Daarbij is het mogelijk om subsidie te krijgen wanneer je inkomen onder een bepaalde grens valt. Meer daarover is hier te vinden.

Daardoor kan een online scheiding zelfs gratis zijn.

Checklist: belangrijke documenten om online te scheiden

Er is een aantal documenten belangrijk wanneer je online een scheiding gaat aanvragen.

We zetten ze hieronder op een rijtje:

  • Een echtscheidingsconvenant
  • Een uittreksel van het huwelijksregister;
  • Een akte met de huwelijkse voorwaarden, tenzij jullie getrouwd zijn in gemeenschap van goederen;
  • De hypotheekakte of huurovereenkomst;
  • Een overzicht van alle rekeningen. Dit kunnen spaarrekeningen, betaalrekeningen en beleggingsrekeningen zijn;
  • Inkomensgegevens, dit kan door middel van loonstrookjes en jaaropgaven;
  • Overzicht van de verzekeringen;
  • Informatie over de pensioenen;

Advies of meer informatie nodig over online scheiden?

Het is fijn wanneer je even kunt sparren met een expert over hoe jij het beste een scheiding kunt aanvragen. Het is belangrijk om advies te krijgen voor jouw specifieke situatie.

Vanuit Gratisscheiden.nl helpen we je graag met al je vragen over online scheiden. Geef aan hoe we met jou in contact kunnen komen en vertel ons je vraag. Je kunt ook ook direct bellen via 085-4013447. Wanneer we je bericht hebben ontvangen, nemen we zo snel mogelijk contact met je op.

Extra informatie nodig?

aanvraagformulier, scheiding aanvragen gratis scheiden

FAQ – Veelgestelde vragen

Waarom online scheiden?

Online scheiden is tegenwoordig een snelle en goedkope manier om je scheiding aan te vragen. Wanneer je samen met je (ex-)partner goede afspraken kunt maken, bespaar je advocaatkosten en kostbare tijd.

Hoelang duurt online scheiden?

Je bepaalt zelf het tempo van het online scheiden. Er moeten documenten worden aangeleverd, wat nu eenmaal tijd kost. Gemiddeld duurt het drie maanden voordat de scheiding rond is.

Wat kost online scheiden?

Dat is deels afhankelijk van het inschakelen van een advocaat of mediator. En daarbij is het mogelijk om subsidie te ontvangen wanneer het inkomen onder een bepaalde grens valt. Neem contact met ons op als je de kosten wilt weten voor jouw specifieke situatie.