Als jij en je partner besloten hebben om uit elkaar te gaan, dan zijn er altijd zaken die geregeld moeten worden. Ook wanneer je een samenlevingscontract hebt opgesteld en ondertekend. Een groot verschil met bijvoorbeeld een echtscheiding is dat je in principe geen mediator of advocaat hoeft in te schakelen. Hoe dit in elkaar steekt, lees je hieronder.
Ontvang binnen 1 minuut gratis voorstel?
Vraag direct vrijblijvend snel en eenvoudig gratis scheiden aan via het aanvraagformulier. Komt u niet in aanmerking voor gratis scheiden dan doen wij u een aantrekkelijk all-in voorstel.
Hoe kan ik een samenlevingscontract ontbinden?
Via de notaris hebben jullie de samenlevingsovereenkomst laten opstellen en ondertekend. Als je partner of jij niet meer verder wilt, dan is er sprake van het eenzijdig ontbinden van het samenlevingscontract. Door een (aangetekende) brief te sturen naar je partner, kun je officieel melden dat het samenlevingscontract beëindigd wordt. Doe je dat niet, dan is de samenlevingsovereenkomst nog steeds geldig!
Gevolgen van het ontbinden van een samenlevingsovereenkomst
Een samenlevingscontract ontbinden brengt een aantal gevolgen met zich mee waar je vooraf goed over moet nadenken.
Financiële gevolgen
Een van de belangrijke veranderingen die je ondervindt bij het ontbinden van een samenlevingscontract, is op financieel gebied. Zo hoef je namelijk geen partneralimentatie te betalen, als er niks specifieks is afgesproken. En voor pensioenen geldt dat ieder zijn eigen pensioen behoudt na het ontbinden.
Bespreek goed met je partner hoe de schulden en bezittingen verdeeld gaan worden, als dat niet in het samenlevingscontract staat.
Gevolgen voor huis en hypotheek
Grote kans dat jij of je partner in het koophuis wil blijven wonen. In dat geval moet er een afspraak worden gemaakt bij de notaris. Die zal er namelijk voor zorgen dat het huis op naam komt te staan, mits de hypotheek volledig gedragen kan worden.
Bij het verdelen van de inboedel is het belangrijk om te kijken wat hierover is vastgelegd in de samenlevingsovereenkomst. Staat hier niks over vermeld, dan moeten jullie onderling afspreken hoe de inboedel verdeeld wordt.
Leg dit echter wel vast op papier zodat er later geen misverstanden kunnen ontstaan.
Gevolgen voor kinderen
Voor kinderen is het nooit leuk om te moeten kiezen tussen een van de ouders. Om zaken goed te regelen, moet er een ouderschapsplan opgesteld worden bij het ontbinden van een samenlevingscontract. Hierin moeten afspraken komen over bij welke ouder het kind gaat wonen, wat voor omgangsregeling er komt en hoe hoog de kinderalimentatie wordt. Beide ouders hebben de plicht om bij te dragen in de kosten voor hun minderjarige kinderen. In het ouderschapsplan staan ook praktische zaken, zoals wie het identeitsbewijs bewaart en wie de ziektekostenverzekering voor de kinderen regelt.
Kosten voor het ontbinden van een samenlevingscontract
Bij het ontbinden van een samenlevingscontract worden er in principe geen kosten gemaakt. De afspraken die je maakt met je partner moeten echter wel op papier worden vastgelegd. Eventuele kosten zouden gemaakt kunnen worden door het inhuren van een mediator of advocaat, wanneer jullie zelf er niet aan uit komen.
Gratis Scheiden kan een passende oplossing bieden voor stellen met kinderen. Enerzijds door het inzetten van gespecialiseerde mediators en anderzijds door subsidie aan te vragen om de kosten te dekken.
Checklist: belangrijke documenten om het samenlevingscontract te ontbinden.
Bij het ontbinden van de samenlevingsovereenkomst is een aantal documenten belangrijk. Om zaken duidelijk te scheiden moet er gekeken worden naar de volgende documenten:
- Huurcontract (bij huurwoning); wie is officieel de huurder?
- Koopcontract (bij koopwoning); wie staat geregistreerd als eigenaar van de woning en wie is verantwoordelijk voor de hypotheek (hypotheekakte)?
- Lijst van aangekochte spullen; gezamenlijke of eigen aankoop?
- Ouderschapsplan; omgangsregeling en kinderalimentatie
- Testament; in principe zijn jij en je partner geen erfgenamen, tenzij dit is vastgelegd in een testament
- Officiële brief waarin het samenlevingscontract wordt beëindigd
Klik hier voor de uitgebreide checklist en toelichting.
Advies of meer informatie nodig bij het ontbinden van het samenlevingscontract?
We kunnen ons voorstellen dat je graag zekerheid wilt en dat alles goed geregeld wordt. Bij Gratis Scheiden bieden we dan ook de mogelijkheid om te sparren met een ervaren mediator. Iemand die veel kennis heeft over het ontbinden van een samenlevingscontract en die je advies geeft.
Neem contact met ons op via ikwil@gratisscheiden.nl of via 085 – 4013447. Of vul het contactformulier in en we nemen zo snel mogelijk contact op.
FAQ – Veelgestelde vragen
Hoe kan ik een samenlevingscontract laten ontbinden?
Stuur een brief op naar je partner waarin je aangeeft het samenlevingscontract te ontbinden.
Wat kost het ontbinden van het samenlevingscontract?
Aan de ontbinding zijn geen kosten verbonden voor stellen met kinderen.
Wie mag er in het huis blijven wonen na het ontbinden van het samenlevingscontract?
Degene die als huurder of eigenaar van de woning geregistreerd staat.