Scheiden van tafel en bed

Een van de manieren waarop je kunt scheiden van je partner is via een scheiding van tafel en bed. Wat dit precies inhoudt en wat hiervoor geregeld moet worden, vind je hieronder terug.

aanvraagformulier, scheiding aanvragen gratis scheiden

Wat is scheiden van tafel en bed?

Het is een vorm van scheiden die je niet vaak hoort. De betekenis van scheiding van tafel en bed is dat je volgens de wet getrouwd blijft, maar toch uit elkaar bent. Je moet echter wel hetzelfde regelen als bij een echtscheiding, bijvoorbeeld een ouderschapsplan als je minderjarige kinderen hebt met je partner. Een reden om voor deze vorm van scheiden te kiezen, kan zijn vanwege een geloofsovertuiging. Door het scheiden van tafel en bed ben je ook financieel gescheiden van je partner.

Wanneer je weer besluit om samen met je ex-partner verder te gaan, dan kun je de scheiding van tafel en bed laten ontbinden. Dit kun je aanvragen bij de rechtbank.

Maar ben je door het scheiden van tafel en bed erachter gekomen dat er geen toekomst meer is, dan kun je de echtscheiding definitief maken. Ook dit loopt via een verzoek bij de rechtbank.

Procedure voor scheiding van tafel en bed

Net als bij een echtscheidingsprocedure heb je een scheidingsadvocaat nodig om het scheidingsverzoek bij de rechtbank in te dienen. Het verzoekschrift wordt eenzijdig of gemeenschappelijk ingediend bij de rechtbank. Als de rechter bepaalt dat de relatie “duurzaam ontwricht” is, zal hij het verzoek toekennen. De scheiding van tafel en bed komt wel in het huwelijksgoederenregister te staan zodat eventuele schuldeisers weten dat je financieel gescheiden bent.

De procedure voor een scheiding van tafel en bed is verder hetzelfde als bij een echtscheiding. Meer informatie over de procedure vind je op onze pagina “scheiding aanvragen

Scheiden tafel en bed, scheiden

Gevolgen van scheiden van tafel en bed

Er is een aantal gevolgen wanneer je kiest voor een scheiding van tafel en bed. We hebben ze hieronder op een rijtje gezet. In de basis regel je alles wat je ook bij een echtscheiding regelt (verdeling van bezittingen en schulden).

 1. Pensioen

Het ouderschapspensioen wordt verdeeld, ondanks dat je officieel volgens de wet nog getrouwd bent.

 1. Partneralimentatie

Omdat je financieel gescheiden bent, kun je hierover afspraken maken. Net als kinderalimentatie wat vastgelegd wordt in het ouderschapsplan.

 1. Ouderlijk gezag

Zowel jij als je ex-partner behouden het ouderlijk gezag. Hoe dat in de praktijk gaat leg je vast in het ouderschapsplan, net als de omgangsregeling.

 1. Uitkering

Als de scheiding van tafel en bed is aangevraagd en je woont niet meer samen, dan kun je een uitkering voor een alleenstaande aanvragen. Let er wel op dat wanneer je afspraken maakt over partneralimentatie, dit invloed heeft op de hoogte van je uitkering.

 1. Erfenis

Door de scheiding van tafel en bed krijgt je ex-partner geen erfenis wanneer je komt te overlijden. Wil je dat wel, dan moet je dit apart laten vastleggen.

 1. Schulden

Je bent niet langer mede-aansprakelijk voor de schulden van je (ex)partner.

Kosten scheiding van tafel en bed

Ook als je kijkt naar de kosten van een scheiding van tafel en bed, dan is dit hetzelfde als bij een echtscheiding. Je hebt advocaatkosten en griffierechten die je moet betalen en eventuele kosten voor een mediator. In sommige gevallen kun je gebruikmaken van gesubsidieerde rechtsbijstand.

Wanneer je in goed overleg uit elkaar gaat, dan is het mogelijk om gratis te scheiden. Mits je voldoet aan voorwaarden van de inkomensgrens. Gratisscheiden.nl begeleidt jullie bij dit traject door via subsidie gebruik te maken van de diensten van een echtscheidings-mediator.

Meer informatie over de kosten van scheiden van tafel en bed kun je vinden bij de kosten van een echtscheiding.

Checklist: belangrijke documenten aanvraag scheiding tafel en bed

Bij een scheiding van tafel en bed moeten er een aantal documenten opgesteld worden. Ook dit is hetzelfde als bij de procedure voor een echtscheiding. De benodigde documenten zijn:

 • Verzoek tot echtscheiding
 • Echtscheidingsconvenant
 • Ouderschapsplan
 • Gemeentelijke uittreksel uit het huwelijksregister
 • Eventueel: gemeentelijke uittreksels uit het geboorteregister van minderjarige kinderen
 • Kopie Nederlands identiteitsbewijs (Nederlands paspoort of Nederlands identiteitskaart) 
 • Gemeentelijke uittreksels uit het persoonsregister

Advies of meer informatie nodig bij het aanvragen van scheiding van tafel en bed?

Het is fijn om te weten waar je aan toe bent. En wat er nog gedaan moet worden om de scheiding van tafel en bed af te ronden. Daarom geven wij bij GratiScheiden.nl onze cliënten écht aandacht en goede uitleg. Dat maakt het verschil.

Ons online platform helpt je bij het snel en goedkoop scheiden. Als je een vraag hebt, dan helpen we je graag met het antwoord. Onze mediators en advocaten leggen het hele proces helder uit. Wij vinden het belangrijk dat uw echtscheiding goed verloopt, dat de feiten kloppen en dat u weet waar u aan toe bent. Zowel tijdens de echtscheidingsprocedure als daarna.

Vraag een vrijblijvend kennismakingsgesprek aan via telefoonnummer 085-4013447 of stel je vraag via het contactformulier. We helpen je graag verder met het aanvragen van een scheiding.

Extra informatie nodig?

aanvraagformulier, scheiding aanvragen gratis scheiden

FAQ – Veelgestelde vragen

Hoe vraag je een scheiding van tafel en bed aan?

Net als bij een echtscheiding dient je advocaat een verzoekschrift in dat door de rechtbank wordt beoordeeld.

Wat zijn de voordelen van een scheiding van tafel en bed?

Je blijft getrouwd wat prettig kan zijn wanneer je een pauze of proefscheiding wilt. Ook is het een oplossing als je vanwege je geloof niet mag scheiden. En de scheiding van tafel en bed kan ongedaan gemaakt worden.

Wat zijn de nadelen van een scheiding van tafel en bed?

De procedure is niet korter dan bij een echtscheiding. En je moet drie jaar wachten om een ‘standaard’ echtscheiding aan te vragen. Als je wilt trouwen met je nieuwe partner kan dit dus een obstakel zijn.