Scheiding aanvragen
Wanneer je samen met je partner hebt besloten om uit elkaar te gaan, en de echtscheiding gaat aanvragen, dan is het handig als je weet welke zaken er geregeld moeten worden. Zoals bijvoorbeeld de verdeling van spullen en de woning. En welke kosten een scheiding aanvragen met zich meebrengt. Wat ook een grote invloed heeft, is de manier waarop je met je partner uit elkaar gaat. Is dat op goede voet en zijn jullie bereid om samen afspraken te maken, dan loopt het proces soepeler.
Ontvang binnen 1 minuut gratis voorstel?
Vraag direct vrijblijvend snel en eenvoudig gratis scheiden aan via het aanvraagformulier. Komt u niet in aanmerking voor gratis scheiden dan doen wij u een aantrekkelijk all-in voorstel.
Op deze pagina vind je hier meer informatie over en helpen we je/jullie op weg.
Hoe kun je een scheiding aanvragen?
Het is in Nederland verplicht om een advocaat in te schakelen bij het aanvragen van een echtscheiding. De advocaat helpt bij het verzamelen van alle scheidingspapieren en dient een verzoekschrift in dat door de rechtbank wordt beoordeeld.
Vervolgens hangt het af of jullie op goede voet uit elkaar gaan (gemeenschappelijk of eenzijdig echtscheiding aanvragen). Daarover later meer informatie.
De rechter doet uiteindelijk een uitspraak op het verzoek om te scheiden. Wanneer de beslissing van de rechter staat ingeschreven in het huwelijksgoederenregister van de burgerlijke stand, dan is de scheiding pas definitief. Dat wordt geregeld door je advocaat en moet binnen 6 maanden gebeuren.
Scheiding gemeenschappelijk of eenzijdig aanvragen
Afhankelijk van of je in alle redelijkheid afspraken kunt maken met je partner, kun je een gemeenschappelijk of eenzijdig verzoekschrift indienen.
Wanneer je een echtscheiding gaat aanvragen zonder je partner (eenzijdig), dan schakelen jullie beiden een eigen advocaat in die alleen voor jouw belangen opkomt. Er wordt een verzoekschrift tot echtscheiding ingediend bij de rechtbank, waar de andere partij op kan reageren met een verweerschrift.
Tijdens de zitting die daarop volgt, kunnen jij en en je partner de situatie toelichten aan de rechter, die de uitspraak schriftelijk naar de advocaten zal versturen. Dit kan enkele weken duren.
Bij een gemeenschappelijk verzoekschrift hebben jullie in goed overleg afspraken kunnen maken. Er is dan één advocaat nodig die het gezamenlijk verzoek tot echtscheiding indient bij de rechtbank. Jullie afspraken worden in een echtscheidingsconvenant vastgelegd wat meegestuurd wordt.
Kosten scheidingsaanvraag
Wanneer jullie een scheiding aanvragen, dan zijn de kosten afhankelijk van jullie situatie. Naast de kosten voor de advocaat, betaal je ook griffierecht voor het starten van een procedure bij de rechter. Wanneer je een mediator hebt ingeschakeld, dan betaal je ook deze kosten.
In sommige gevallen is het mogelijk om een tegemoetkoming in de kosten te krijgen.
Advocaatkosten
Wanneer je met je partner afspraken kunt maken en jullie zijn het daarover eens, dan kunnen jullie samen 1 advocaat nemen. De kosten zijn dan voor jullie automatisch lager. En bij een eenvoudige scheiding is het soms ook mogelijk om een vast bedrag af te spreken met de advocaat. Advocaten bepalen echter zelf hun uurtarief en daarom kan er verschil zitten in de kosten van een advocaat.
Wanneer je een advocaat deels of niet kunt betalen, dan kan de overheid hier een vergoeding voor geven (gesubsidieerde rechtsbijstand). Dit wordt geregeld door de Raad voor Rechtsbijstand. De hoogte van de subsidie is afhankelijk van je inkomen en vermogen.
Griffierechten
Griffierechten zijn kosten voor de behandeling van je zaak door de rechter. Via je advocaat worden deze kosten doorberekend. Voor de procedure bij de rechter zijn de kosten in 2022 € 314 en moet binnen vier weken betaald zijn. Is de betaling niet op tijd? Dan kan de rechtbank beslissen om de zaak inhoudelijk niet in behandeling te nemen. Je moet dan echter nog wel het griffierecht betalen.
Mediationkosten
Wanneer je gaat scheiden en je bent het niet eens met je partner, dan is het mogelijk om een mediator in te schakelen. Door bemiddeling en een onpartijdige rol, probeert de mediator jullie in goed overleg afspraken te laten maken.
De kosten van een mediator hangen af van de duur en het aantal keer dat je een mediator raadpleegt. Normaal gesproken ligt het uurtarief op € 150, waarvan jij en je partner ieder de helft betalen. Een mediator kan bij de Raad voor Rechtsbijstand subsidie aanvragen, afhankelijk van je inkomen en het inkomen van je partner.
Let er wel op dat als je griffierechten hebt betaald voor je rechtszaak, en je daarna gebruikmaakt van een mediator, je geen teruggave krijgt van de griffierechten.
Vraag gratis een scheiding aan
Er zijn dus mogelijkheden om subsidie te krijgen wanneer je de kosten voor een advocaat of mediator niet zelf kunt betalen. Zo kunnen mensen met een lager inkomen ook een scheiding aanvragen. Je ontvangt dan een toevoeging, oftewel gesubsidieerde rechtsbijstand. De hoogte van je eigen bijdrage is afhankelijk van je inkomen. Hoe hoger je inkomen, hoe hoger je eigen bijdrage. Je inkomen en vermogen worden opgevraagd bij de Belastingdienst.
Op de website van rechtsbijstand is een overzicht te vinden waarin de eigen bijdrage vermeld staat.
Checklist: belangrijke documenten bij een scheidingsaanvraag
Bij het aanvragen van een echtscheiding zijn er een aantal documenten die aangeleverd moeten worden. Om de aanvraag tot scheiden te versnellen, is het mogelijk om een echtscheidingsconvenant en eventueel ouderschapsplan bij te voegen. Maar daarnaast vraagt de rechtbank ook om andere actuele gemeentelijke uittreksels.
We zetten de benodigde documenten voor je op een rij:
- Verzoek tot echtscheiding
- Echtscheidingsconvenant
- Ouderschapsplan
- Gemeentelijke uittreksel uit het huwelijksregister
- Eventueel: gemeentelijke uittreksels uit het geboorteregister van minderjarige kinderen
- Kopie Nederlands identiteitsbewijs (Nederlands paspoort of Nederlands identiteitskaart)
- Gemeentelijke uittreksels uit het persoonsregister
Wees ervan bewust dat er enige tijd overheen kan gaan voordat je bepaalde documenten ontvangen hebt. De gemeentelijke uittreksels mogen bijvoorbeeld niet ouder zijn dan drie maanden. En de rechtbank accepteert alleen originele stukken en geen kopieën.
Advies of meer informatie nodig bij aanvragen van een scheiding?
Het valt niet altijd mee om het overzicht te bewaren en ongetwijfeld komen er veel vragen op je af. Daarom helpen onze specialisten je met al je vragen bij een scheiding aanvragen. Geen angst meer over hoe nu verder en dankzij ons landelijk netwerk is er altijd een specialist bij jou in de buurt.
Onze specialisten hebben als doel om je belangen optimaal te vertegenwoordigen, zodat de scheiding snel en zo aangenaam mogelijk verloopt.
Vraag een vrijblijvend kennismakingsgesprek aan via telefoonnummer 085-4013447 of stel je vraag via het contactformulier. We helpen je graag verder met het aanvragen van een scheiding.
FAQ – Veelgestelde vragen
Hoe vraag je een scheiding aan?
Je advocaat dient een verzoekschrift in wat door de rechtbank wordt beoordeeld. Hij helpt je met het verzamelen en opstellen van alle benodigde documenten. Je kunt samen met je partner een advocaat inhuren of allebei afzonderlijk.
Is een scheiding aanvragen gratis?
Dit is afhankelijk van je situatie. Het is namelijk mogelijk om een tegemoetkoming in de kosten te krijgen via de Raad voor Rechtsbijstand.
Hoelang duurt het aanvragen van een echtscheiding?
Gemiddeld duurt een echtscheiding drie tot vier maanden. Dit is grotendeels afhankelijk hoe snel je met je (ex)partner afspraken kunt maken met betrekking tot de scheiding.