Het zijn onzekere tijden vanwege het coronavirus. Gratisscheiden.nl neemt alle voorzorgsmaatregelen ter harte. Daarom werken we uitsluitend online. Onder andere via Zoom hebben onze mediators en advocaten contact met u. Onze dienstverlening blijft in die zin onveranderd. 

Gratis Scheiding aanvragen? Snel, Efficiënt, Kosteloos

Samen met uw partner hebt u besloten te gaan scheiden. Om de scheiding snel, efficiënt, voordelig en zo prettig mogelijk te laten verlopen is het belangrijk te weten welke stappen u moet nemen en welke gegevens u nodig hebt.

Gaat u op goede voet uit elkaar en bent u bereid afspraken met uw partner te maken, dan kan het inschakelen van een goede echtscheidings mediator het scheiding aanvragen vergemakkelijken. Voor mensen onder een zekere inkomensgrens is deze begeleiding zelfs kosteloos. Vraag een gratis voorstel aan, kies voor 100% duidelijkheid en ontdek of gratis scheiden mogelijk is voor u!

Banner Gratis Scheiden

Voorafgaand aan scheiding aanvragen

scheiding aanvragenZodra duidelijk is dat u gaat scheiden, kunt u eerst zelf proberen afspraken te maken. Daarbij gaat het om beslissingen met betrekking tot uw kinderen (opvoedings- en zorgtaken), de alimentatie, uw huis, uw pensioen en de verdeling van uw bezittingen en mogelijke schulden.

Is er sprake van huwelijkse voorwaarden? Dan dient u daar tijdens de echtscheiding rekening mee te houden. Het is raadzaam de gemaakte afspraken vast te leggen in een zogeheten echtscheidingsplan. Zijn er kinderen in het spel, dan bent u daarnaast verplicht samen een ouderschapsplan op te stellen. Zodra alle afspraken op papier staan, kan een advocaat voor u de echtscheiding aanvragen.

Komt u er niet uit bij uw echtscheiding?

Blijkt het voorafgaand aan het scheiding aanvragen lastig om zelf afspraken te maken, dan kan een mediator bemiddelen en zorgen dat u samen met uw ex-partner tot goede oplossingen komt. De mediator legt deze afspraken vervolgens vast en schakelt daarna een advocaat in. Deze zal op zijn of haar beurt voor u bij de rechtbank de scheiding aanvragen.

Banner Gratis Scheiden

Twee advocaten bij echtscheiding aanvragen

Lukt het niet om op eigen gelegenheid of met behulp van een mediator tot afspraken te komen waar beide ex-partners zich in kunnen vinden? Dan is begeleiding door een advocaat aan te raden. De onderhandelingen worden in dat geval gevoerd door de afzonderlijke advocaten van de ex-partners. Zij vertegenwoordigen u en uw ex-man of -vrouw ook bij het scheiding aanvragen en bij de rechter. Deze optie is overigens het meest tijdrovend en brengt de hoogste kosten met zich mee.

Voorlopige voorziening

Bij het scheiding aanvragen moeten soms zaken worden geregeld die niet kunnen wachten tot de definitieve uitspraak heeft plaatsgevonden. Kunt u het onderling moeilijk eens worden? Dan kan een advocaat voor u bij de rechter een voorlopige voorziening regelen. Het komt overigens ook voor dat de rechter ex-partners hiervoor naar een mediator verwijst. Zoals de naam al zegt, gaat het om een tijdelijke, niet-definitieve afspraak.

Vinden er belangrijke veranderingen in uw persoonlijke omstandigheden plaats? Dan kunt u op elk moment een verzoek om aanpassing indienen. Zijn er geen wijzigingen en kunt u zich in de regeling vinden, dan wordt de voorlopige voorziening na het echtscheiding aanvragen ook de einduitspraak.

Banner Gratis Scheiden

Scheiding aanvragen: verzoek om echtscheiding

echtscheiding aanvragenHet scheiding aanvragen (het zogenaamde verzoek om echtscheiding) gebeurt bij de rechtbank. Hier wordt het echtscheidingsconvenant bijgevoegd waarin alle afspraken zijn opgenomen (ook het ouderschapsplan wanneer u samen minderjarige kinderen hebt). Een echtscheiding aanvragen kunt u als particulier niet zelf; het verzoek kan alleen door een advocaat bij de rechter worden ingediend.

Gemeenschappelijk of eenzijdig verzoek

Zijn u en uw ex-partner het na de eigen besprekingen of na mediation het op alle punten eens? Dan kunt u gezamenlijk één advocaat inhuren. Deze zal voor u dan een scheiding aanvragen op ‘gemeenschappelijk verzoek’.

Komt u er met z’n tweeën en ook na bemiddeling door een mediator of advocaat niet uit en hebt u geen afspraken kunnen maken? Dan kan een van beider advocaten de scheiding aanvragen. Het gaat dan om een ‘eenzijdig verzoek’ bij de rechtbank, waarvan door de deurwaarder een exemplaar zal worden overhandigd (‘betekend’) aan de andere ex-partner. Die vervolgens binnen een tijdsbestek van 6 weken uitstel kan vragen of een verweerschrift kan indienen. Hierna vindt een zitting plaats waarbij u allebei wordt gehoord en waarna de rechter u alsnog kan verwijzen naar een mediator.

Banner Gratis Scheiden

Afwikkeling van de scheiding

Na een gemeenschappelijk verzoek tot scheiding neemt de rechter de documenten met alle onderlinge afspraken (het echtscheidingsconvenant) op in de echtscheidingsbeschikking, het besluit waarmee de rechtbank uw scheiding definitief maakt.

Is er sprake van een eenzijdig verzoek? dan neemt de rechter zijn of haar besluit pas als alle twee partijen in de gelegenheid zijn geweest te worden gehoord.

Bent u of is uw ex-partner het niet eens met de beschikking? Dan hebt u drie maanden de tijd om in hoger beroep te gaan. Net als bij het scheiding aanvragen is ook hierbij tussenkomst van een advocaat noodzakelijk.

Echtscheiding laten registreren

Is de scheiding eenmaal door de rechter uitgesproken, dan kunt de echtscheidingsbeschikking na het verlopen van de beroepstermijn laten inschrijven bij het register van de burgerlijke stand waar het huwelijk aanvankelijk was gesloten. In de meeste gevallen wordt dit geregeld door de advocaat die betrokken was bij het aanvragen van de scheiding.

Kunt u zich allebei in de echtscheiding vinden en wilt u niet tot hoger beroep overgaan? Dan kunt u samen een akte van berusting ondertekenen en de scheiding eerder laten registreren. Let op: inschrijving dient te gebeuren binnen zes maanden na het definitief worden van de echtscheidingsbeschikking. Wacht u langer, dan is de beschikking niet meer geldig en moet u de gehele procedure helaas opnieuw doorlopen.

Banner Gratis Scheiden

Gratis een deskundige en betrouwbare mediator inschakelen

Wilt u het scheiding aanvragen vlot, efficiënt en op een zo prettige mogelijke manier laten verlopen? Dan is de hulp van een deskundige en betrouwbare mediator zeker aan te raden. De MfN-mediators van Gratis Scheiden hechten veel waarde aan een snelle, persoonlijke dienstverlening. In veel gevallen is deze begeleiding gratis. U betaalt alleen het griffierecht. Valt u boven de hiervoor vastgestelde inkomensgrens, dan gelden er aantrekkelijke tarieven.

Vragen, informatie en kennismaking

Bent u benieuwd wat de mediators bij het scheiding aanvragen voor u kunnen betekenen? Kijk dan rustig rond op de website. Uiteraard kunt u ook een vrijblijvend kennismakingsgesprek aanvragen door te bellen naar 085-4013447 of een e-mail te sturen via het contactformulier.

Via dit telefoonnummer en e-mailadres is het ook mogelijk om vragen te stellen en u aanvullend te laten informeren. Onze medewerkers staan u graag te woord en geven graag nadere uitleg omtrent het scheiding aanvragen.

Bij u in de buurt

Gratis Scheiden bestaat uit een netwerk van gemotiveerde en betrokken echtscheidingsspecialisten in alle Nederlandse provincies. Er is er dus altijd een bij u in de buurt te vinden. Wel zo prettig, want tijdens een scheiding wilt u geen extra tijd hoeven besteden aan lang reizen.

Bij Gratis Scheiden staat ú centraal: we geven duidelijke uitleg, begeleiden u zorgvuldig bij elke stap van het proces, beantwoorden graag uw vragen en zorgen dat uw belangen optimaal worden vertegenwoordigd, zodat uw scheiding snel en op een zo aangenaam mogelijke manier verloopt, zonder hoge kosten.

Maak vandaag nog een afspraak en ontdek wat de mediators van Gratis Scheiden voor u kunnen doen.

Banner Gratis Scheiden

Wij zijn het samen niet eens. Kunnen wij toch bij jullie scheiden?

Nee, uw echtscheiding bij GratisScheiden is alleen mogelijk als jullie het samen min of meer eens zijn over de regelingen die jullie voor ogen hebben.

Waarom is een echtscheiding gratis voor mensen met een lager inkomen?

Dankzij door de overheid gefinancierde rechtshulp verzorgen wij onze all-in dienstverlening gratis.

Wie is Gratisscheiden?

Gratisscheiden.nl is een netwerk van betrokken en gemotiveerde echtscheidingsspecialisten in alle provincies van Nederland. Onze medewerkers zijn betrokken, gemotiveerd en wij gaan altijd voor uw zaak. Ons hoofdkantoor is gevestigd in Geertruidenberg (Noord-Brabant).

Hoe lang duurt het aanvragen van een scheiding?

Als alle gegevens compleet zijn dienen wij uw volledige aanvraag direct in bij de rechtbank. De rechtbank doet er hierna gemiddeld 3-6 weken over om een echtscheiding te verwerken.  Als er kinderen zijn ouder dan 12 jaar komen hier 2 tot 4 weken bij.

Zijn mijn persoonlijke gegevens veilig?

Ja, uw persoonlijke gegevens worden versleuteld verstuurd over een beveiligde versleutelde verbinding. Uw persoonlijke gegevens zijn hierdoor veilig.