Tips voor scheiden: kinderen en stiefouders

Tips voor scheiden: kinderen en stiefouders

Scheiden is zwaar voor iedereen. Het is immers een besef dat iets is afgelopen. Het kan echter ook een nieuw begin vormen voor een harmonieus gezin dat echter niet meer bij elkaar woont. Echter,  dat kan weer ophouden wanneer er een nieuwe partner in het spel is. Daarom tips voor het scheiden zelf, voor de kinderen tijdens de scheiding en voor de aanstaande stiefouders.

Neem de tijd voor de scheidingsprocedure

Een heel goede tip voor ouders die een scheidingsprocedure aangaan is de tijd hiervoor te nemen. Er komt zoveel op je af wat je moet regelen. Een nieuwe woning bijvoorbeeld en wat gebeurt er met de oude woning en de hypotheek. Wie blijft waar wonen? En hoe regel je de inboedelscheiding en de ouderschap. Ga er voor zitten – met zijn tweeën – en probeer je emoties aan de kant te zetten. Neem de tijd voor iedere nieuwe stap en schakel zonodig een mediator in die je kan helpen om alles te regelen.

Investeer in communicatie na de scheiding

Wanneer je kinderen hebt, zal je de rest van je leven met elkaar te maken hebben in het belang van je kind. Een vechtscheiding zal je kind onder jullie emoties doen begraven, waardoor hij of zij niet tot ontplooiing komt. Investeer dus in elkaar en probeer een nieuwe balans te vinden voor het opvoeden en stimuleren van je kinderen. Maak ook goede afspraken wanneer de kinderen bij wie zijn en natuurlijk wanneer jij of je ex de kinderen ophaalt uit school, van de sportclub of een feestje. Een gesynchroniseerde kalender voor je kinderen, jezelf en je ex is hierbij aan te raden. En neem ook de nieuwe partners op in deze kalender.

Kinderen laat je horen

Deskundige en scheidingsbemiddelaar Petra Slingenberg-Beishuizen stelde enkele tips op voor kinderen die tussen de ouders staan tijdens een scheiding. Haar voornaamste tip luidt: zorg dat je gehoord wordt. Zelfs onder de 12 jaar hebben kinderen recht van spreken. Zo geeft ze kinderen de tip om hun ouders te vertellen dat ze van hen houden, maar dat de scheiding ze erg verdrietig maakt. Ook staan ze in hun recht om te weigeren als doorgeefluik tussen papa en mama te fungeren. Vinden kinderen het moeilijk om gehoord te worden, dan is het verstandig om met een meester, juf of moeder van een vriendje te gaan praten. Zij kunnen vast wel helpen.

Stiefouders hou je aan de regels

Het kan zijn dat je zomaar stiefmama of -papa wordt. Je zal veel tegenstand voelen van de kinderen in huis. Dat is heel normaal en accepteer dat gewoon. Doe niet extra je best, volg de huisregels van je partner en als je zelf kinderen hebt, bespreek dan nieuwe regels die gelden voor alle kinderen in huis. Zo weet iedereen waar hij of zij aan toe is. En weet je plaats in huis. Je bent niet de ouder van zijn of haar kinderen, leg je wil daarom ook zeker niet op, maar werk samen. Zo geef je zijn of haar kinderen het gevoel dat ze je volledig kunnen vertrouwen.