Voorkomen van onderlinge irritaties tijdens corona (zonder kinderen)

Door het coronavirus zit iedereen al weken thuis. Naar uw werk, een vrijdagmiddagborrel, spontaan het terras op, naar de sportschool en vervolgens thuiskomen bij uw echtgenoot zit er al een tijdje niet meer in. Iedereen is bijna continue thuis, wat betekent dat u en uw partner ook meer op elkaars lip zitten dan normaal.

Voorlopig ziet het er nog naar uit dat u de effecten van het coronavirus niet kunt ontwijken. De ultieme relatietest zal dus nog even voortduren. Hoe zorgt u in deze periode voor uzelf en voor uw relatie? Hoe zorgt u ervoor dat u uw huwelijk leuk houdt en onderlinge irritaties voorkomt?

Geef elkaar de ruimte

We leven momenteel in een stressvolle uitzonderlijke tijd. Daarbij is het een erg onzekere tijd waarin we niet kunnen voorspellen hoe de komende maanden zich zullen vormen. Oftewel: Hoe lang houdt deze situatie nog stand? Doordat er geen duidelijk vooruitzicht is levert dit veel stress op binnen huwelijken.

Deze emoties die ontstaan door stresssituaties moeten een uitweg worden geboden. Ze moeten niet onderdrukt of overgecompenseerd worden. Wees ervan bewust wat stress met u doet en probeer dit niet af te reageren op uw partner. Geef elkaar de ruimte om om te kunnen gaan met deze emoties. U moet roeien met de riemen die u heeft:

U kan dan misschien niet naar de sportschool of uit eten met een vriend/vriendin, maar ga bijvoorbeeld de natuur in, bel een vriend(in)/familielid op of begin aan een nieuwe hobby die u altijd al eens heeft willen uitoefenen.

Ga daarnaast ook de confrontatie aan met uw gevoelens en wat ze oproepen. Deel ze vervolgens met uw partner. Probeer het positief te bekijken en wees juist extra dankbaar dat u elkaar heeft in deze tijd, u kunt elkaar altijd geruststellen en troosten en zit tenslotte niet alleen thuis tijdens de intelligente lockdown.

Wekelijkse quality-time

Omdat de dagen tijdens de corona crisis nog eens veel op elkaar kunnen lijken en het enige wat de werkweek onderscheidt van het weekend het thuiswerken is, kan het nog wel eens gaan vervelen.

Om verveling en verwaarlozing van uw huwelijk te voorkomen kunt u een vast moment in de week inplannen waarin u samen wat leuks onderneemt. Sinds 1 juni is er weer een aantal mogelijkheden tot uitstapjes om uit de dagelijkse sleur te komen, u kunt hier gebruik van maken of vanuit huis dingen ondernemen.

Per week kan dit verschillen van iets kleins zoals een boswandeling tot iets groters zoals een nachtje weg. Wees creatief, u kunt het zo gek maken als u zelf wilt. Andere leuke ideeën zijn bijvoorbeeld: Samen een diner koken, thuis een eigen (wijn)proeverij organiseren, picknicken op het strand bij zonsondergang, uiteten gaan bij jullie favoriete restaurant (wel reserveren), een spelletjesavond organiseren, een filmavond houden.

Doordat u een moment samen van te voren plant, heeft u iets om naar uit te kijken de hele week. Zo houdt u afwisseling en opwinding in uw huwelijk.

“Communication is key”

Toch zal het wel eens voorkomen dat u zich ergert aan uw partner doordat jullie continu op elkaars lip zitten, en dit is volkomen normaal. Toch is het extra belangrijk deze irritaties en ergernissen goed onder controle te houden, zodat uw huwelijk hier niet aan onderdoor gaat.

Wanneer de ander bijvoorbeeld net niet goed de vaatwasser heeft ingeruimd en u zich daar aan ergert, neem dan eerst een kort moment van zelfreflectie: Ga bij uzelf na wat u van binnen voelt en wat dat zegt over uzelf. Hierdoor zult u merken dat u uw emoties beter onder controle kunt houden.

Maak vervolgens wel uw emoties bespreekbaar. Maar let op: Breng de boodschap naar uw partner over in de vorm van een verzoek in plaats van een verwijt. Zo voorkomt u een negatieve sfeer die anders was ontstaan als u fel was uitgevallen.

Neem verantwoordelijkheid

Wat ook belangrijk is, en mooi aansluit op bovenstaande stuk over communicatie, is de verantwoordelijkheid nemen over uw eigen gedrag. Wat u uitstraalt en hoe u zich uit naar uw partner zal effect hebben op wat uw partner uitstraalt en hoe hij/zij zich naar u uit. Oftewel: U vormt elkaars gedrag door uw eigen reactie.

Wanneer het even niet lekker loopt, is dit nog geen reden tot paniek. Het kan helpen niet te ver vooruit te denken, zeker nu met al deze onzekerheden. Blijf per dag evalueren op jullie huwelijk: Vraag naar elkaars behoeften, en geef ook aan wat u nodig heeft. Neem de verantwoordelijkheid miscommunicatie te voorkomen: Wees open naar elkaar toe, spreek uw dankbaarheid uit en geef toe als u fout zit.