Hoe werkt een scheiding? Is altijd een advocaat nodig? Wat moet geregeld worden? En waar te beginnen? Voordat ik op deze vragen een antwoord kan gegeven, eerst wat uitleg over de echtscheiding an sich. Vandaag een inleiding en een uitleg van het traject.
Een echtscheiding is geregeld in de wet. Het is een voorziening om het huwelijk te beëindigen als dit duurzaam is ontwricht. Een echtscheiding kan alleen geregeld worden via de rechtbank en door tussenkomst van een advocaat. Deze laatste dient daartoe bij de rechtbank een verzoekschrift in.
De rechtbank neemt vervolgens kennis van het verzoekschrift en in sommige gevallen volgt een terechtzitting. Uiteindelijk neemt de rechtbank een beslissing. Een dergelijke beslissing heet een beschikking en hierin zal de echtscheiding worden uitgesproken.
Maar met deze uitspraak is het nog niet helemaal klaar. De echtscheidingsbeschikking dient nog te worden ingeschreven in het huwelijksgoederenregister van de gemeente waar het huwelijk heeft plaatsgevonden. Pas als dat gebeurt is, is de echtscheiding definitief.
Het hele traject, dus vanaf het indienen van het verzoekschrift door de advocaat bij de rechtbank tot en met de inschrijving bij de gemeente, duurt ongeveer 8 à 10 weken. Als er kinderen zijn ouder dan 12 jaar die gehoord worden, duurt het traject zo’n vier weken langer, 12 tot 14 weken.