Wat gebeurt er met het huurhuis na een scheiding?

Wat gebeurt er met het huurhuis na een scheiding?

Woon je in een huurhuis en ben je van plan te gaan scheiden? Dan zullen jullie zelf moeten bepalen wie van jullie in de huurwoning blijft wonen. Je hebt, op het moment dat je getrouwd bent, allebei evenveel recht op de huurwoning.

Het maakt daarbij niet uit of je getrouwd bent in gemeenschap van goederen, op huwelijkse voorwaarden of over een geregistreerd partnerschap beschikt.

Samen met jou kijken we vandaag naar de volgende onderwerpen:
– Hoofd- of medehuurder
– Kom je er samen niet uit?
– Voorlopige voorzieningen

gratis scheiden

Hoofd- en medehuurder

Echtgenoten en geregistreerde partners: je bent automatisch medehuurder. Het is daarbij onbelangrijk of je naam wel of niet onder het getekende huurcontract staat. Op het moment dat je als medehuurder het huis toegewezen krijgt, ben je hoofdhuurder. Het is wel een goed plan om na de scheiding de tenaamstelling op het huurcontract aan te laten passen. Vraag dan ook gelijk een technische inspectie aan, zodat je later niet voor vervelende verrassingen komt te staan. Een ervaren deskundige van gratisscheiden.nl helpt je verder.

Kom je er samen niet uit?

Wie er in de woning blijft wonen, dat bepalen jullie in eerste instantie zelf. Is het zo dat je er niet helemaal uitkomt? Leg het dan aan een rechter voor. Als jij en je partner samen kinderen hebben, dan is er een grote kans dat de rechter het huis toewijst aan diegene bij wie de kinderen meer dan de helft van de tijd wonen.

Als jullie samen geen kinderen hebben, maakt de rechter een afweging van belangen. Wie van jullie is in staat de woning te betalen? Wie kan het het gemakkelijkst ergens anders terecht? Wie werkt er in de buurt van de woning? Naar dit soort vraagstukken wordt er dan gekeken. Op basis van de antwoorden op deze vragen, neemt de rechter een besluit. In dit besluit maakt het niet uit of je dus hoofdhuurder of medehuurder bent.

gratis scheiden

Voorlopige voorzieningen

Om er helemaal zeker van te zijn dat je, in ieder geval gedurende een scheiding, in het huurhuis kunt blijven wonen, kan je bij de rechter een voorlopige voorziening voor het gebruik van de huurwoning aanvragen. Je ex-partner moet dan wel het huurhuis verlaten.

De voorlopige voorziening eindigt op het moment dat de scheiding definitief voltrokken is. Het is mogelijk dat de rechter vervolgens besluit dat het redelijk is het huurhuis aan je ex-partner toe te wijzen. Je kan dan om verlenging van de voorlopige voorziening vragen, zodat je niet direct de woning hoeft te verlaten.

Middels een verzoekschrift kan je bij de rechter een voorlopige voorziening aanvragen. Dit staat los van het verzoek om echtscheiding en moet door een advocaat ingediend worden. Alleen bij onderstaande zaken is het mogelijk een voorlopige voorziening aan te vragen:

⦁ De verdeling van opvoedings- en zorgtaken of de omgang met kinderen.
⦁ Het gebruik van de woning en van gemeenschappelijke spullen.
⦁ Vaststelling van voorlopige alimentatie.