Wonen en scheiden

Informatie over uw situaties van uw woning bij het scheiden.

Scheiden en een woning

Wat zijn de dingen die u moet weten op het moment dat u met uw partner besluit voor een echtscheiding? Naast de zorg voor de eventueel aanwezige kinderen is de afhandeling van zaken rondom huisvesting een zeer belangrijk issue.

Of u nu meer wilt weten over boedelscheiding, scheiden met een huurwoning, scheiden met een koophuis, eventuele overwaarde of scheiden zonder een nieuwe woning te hebben? Wij bieden duidelijke uitleg en begeleiding.

In de emotionele achtbaan van de echtscheiding is het zeer belangrijk om alle zaken goed af te handelen. Wij bieden gedetailleerde informatie en mogelijke ondersteuning van ons team.

Nieuwe woonsituatie bij scheiden

Allereerst zult u moeten uitzoeken – of laten uitzoeken – wat de nieuwe situatie voor jullie betekent.

  • Hoe beïnvloedt de echtscheiding de hypotheek en de belastingen?
  • Welke partner zou in het huis willen blijven wonen?
  • Is het überhaupt wel mogelijk om één van de partners in het huis te laten wonen?

Ontdek of u in aanmerking komt voor een gratis scheiding en ontvang duidelijkheid. Op alle vlakken: financiën, woning, kinderen en ga zo maar door.

Start de aanvraag

Verkopen bij de scheiding

Al deze vragen en nog veel meer spelen een grote rol in het hele echtscheidingsproces. Het is verstandig om hierbij externe hulp in te schakelen. Deze experts hebben de deskundigheid die nodig is en zijn bovendien in staat om ingewikkelde emoties buiten de deur te houden. U heeft een aantal opties.

Ten eerste kunt u het huis verkopen en de opbrengsten daarvan tussen de partners verdelen. Dit geeft beide partners de mogelijkheid om met de opbrengsten een nieuwe start te maken.

Vaak duurt het echter wel een tijdje voordat het huis wordt verkocht. In de tussenliggende periode zal er toch echt naar een tijdelijke oplossing gezocht moeten worden. Afhankelijk van uw scheidingspapieren en afspraken worden de opbrengsten verdeeld. Er zijn allerlei wettelijke bepalingen die beide partners rechten en plichten geven.

Onderling verkopen

Daarnaast kunt u uw deel van het huis aan uw partner verkopen. Hetzelfde kan de partner bij u doen. Als u zelf het huis behoudt zorg dan dat uw inkomen deze keuze kan dragen. Het is verder ook nog mogelijk om samen het huis in bezit te houden en onderling afspraken te maken over hoe dat plaats zal vinden.

Deze constructie is vaak een populaire voor op de korte en middellange termijn. De hypotheek hoeft dan niet een herfinanciering te ondergaan en de effecten van een scheiding blijven op dit vlak minimaal. Vaak vertrekt één van de partners wel uit huis. Maar die kan dan gecompenseerd worden door de ander, afhankelijk van de afspraken.

Herfinanciering van de eigen woning

Is een herfinanciering van het huis mogelijk? Wat zijn daar dan de ideale omstandigheden voor? Als u kinderen heeft speelt ook dat natuurlijk een belangrijke rol in dit beslissingsproces. Inventariseer de mogelijkheden omtrent de herfinanciering. Als een herfinanciering niet mogelijk is en het huis op de namen van beide partners blijft staan, zal het lastiger worden om een nieuwe lening aan te gaan voor een nieuw huis. Voor welke optie u ook kiest, het is altijd verstandig om advies in te winnen bij een makelaar.

Als u besluit om in zee te gaan met de makelaar heeft u de grootste kans om het meeste geld aan het huis te verdienen bij verkoop en bovendien kan deze u adviseren bij de herfinanciering. De beste situatie is als beide partners bij de contacten met de makelaar aanwezig zijn om eventuele problemen of onduidelijkheden in de toekomst te voorkomen. Een echtscheiding is voor niemand leuk. Een woning is één van die fundamenten waarop een mensenleven is gebouwd. Zorg dat beide partners met een goed gevoel afscheid nemen van deze moeilijke periode.

Start de aanvraag