Tijdens een scheiding moet je het met je toekomstige ex-partner hebben over boedelscheiding. Oftewel, het verdelen van alle spullen en alles wat waarde heeft. Maar waar heb je eigenlijk recht op? Zijn daar bepaalde richtlijnen voor? Mag je jezelf bijvoorbeeld bepaalde spullen toe-eigenen? Je leest er hieronder meer over.
Boedel verdelen bij scheiden
Als je in gemeenschap van goederen bent getrouwd, dan zijn alle eigendommen van jullie samen. Daarom moeten jullie een boedelverdeling gaan maken, oftewel een inboedellijst bij een scheiding. Hierbij moeten jullie alles wat waarde heeft onderling gaan verdelen. Denk hierbij aan spullen in en rondom het huis, maar ook aan bijvoorbeeld de auto, spaarrekeningen én schulden. Dit alles wordt een boedelscheiding genoemd.
Wat valt er onder de boedelverdeling?
Onder de boedelverdeling vallen alle bezittingen en schulden die jullie samen hebben opgebouwd. Dat betekent onder andere dat jullie het geld op de bankrekening verdelen, maar dat jullie ook de kosten, zoals verzekeringen, verdelen. En natuurlijk vallen alle spullen in en rondom het huis die waarde hebben onder de boedelscheiding (bijvoorbeeld meubels, televisie, auto).
Wat valt er niet onder de boedelverdeling?
Niet alle spullen vallen onder de boedelverdeling. Zo is er de term ‘verknochte goederen’ waarmee spullen worden bedoeld waar iemand aan is verknocht, zoals sieraden of kleding.
Spullen die je via een schenking of erfenis hebt gekregen, vallen alleen buiten de boedelverdeling als hiervoor een uitsluitingsclausule is opgesteld. Is dit niet gedaan, dan vallen de gekregen spullen onder het gezamenlijk bezit.
Inboedellijst maken bij scheiding
Het maken van een inboedellijst bij een scheiding is nodig om een eerlijke verdeling te maken van alle eigendommen en schulden. Maar hoe pak je dit aan?
Maak allereerst een lijst van de bezittingen. Doorloop samen jullie woning en schrijf alle spullen op. Geef vervolgens per bezitting de waarde aan en vermeld daarbij wie de bezitting krijgt. Vervolgens tellen jullie de waardes per persoon op.
Zit er een groot verschil in de waarde, bespreek dan hoe jullie het verschil gaan verrekenen. Zo krijg je een eerlijke verdeling van de boedel.
Onverdeelde boedel verdelen
Er zijn bepaalde situaties waarbij eigendommen niet verdeeld worden; de onverdeelde boedel. Dat kan bijvoorbeeld de echtelijke woning zijn waar de kinderen zullen blijven wonen en die jullie dan bewust niet willen veranderen.
Boedelverdeling bij gemeenschap van goederen
Ben je getrouwd voor 1 januari 2018? Dan ben je getrouwd in algehele gemeenschap van goederen. Dat houdt in dat de gehele inboedel van jullie gezamenlijk is en dat ieder de helft krijgt van de totale waarde.
Boedelscheiding bij huwelijkse voorwaarden
Hebben jullie een geregistreerd partnerschap met partnerschapsvoorwaarden óf zijn jullie getrouwd op huwelijkse voorwaarden, dan hebben jullie in principe vastgelegd wat van jullie samen is en wat niet. Alleen de gezamenlijke spullen moeten dan onderling verdeeld worden
Boedelscheiding na samenwonen
Hebben jij en je ex-partner samengewoond, dan gelden de voorwaarden uit het samenlevingscontract. Heb je dit destijds niet laten opstellen? Dan geldt het principe dat ieder terugkrijgt wat van hem of haar is. Dat kan discussies opleveren, dus probeer zoveel mogelijk terug te herleiden naar bankafschriften of ontvangen facturen en bonnetjes.
Hebben jullie samen spullen aangeschaft, dan vallen deze onder het gezamenlijke bezit en moeten jullie deze onderling verdelen.
Waarde onverdeelde boedel laten taxeren
Bij het bepalen van de waarde van de onverdeelde boedel, is het raadzaam om deze te laten taxeren. In veel gevallen betreft het hier de koopwoning waarin jullie samen woonden.
Ook voor het bepalen van de inboedelwaarde, kunnen jullie een taxateur vragen om langs te komen. Met behulp van de inboedellijst kan er ook nog een gemiddelde waarde van de inboedel uitgerekend worden.
Verdeling van de boedel vastleggen in het convenant
Wanneer jullie de boedelscheiding hebben besproken en een definitieve verdeling hebben gemaakt, is het aan te raden om dit vast te leggen in een echtscheidingsconvenant. De rechter die jullie scheidingsprocedure afhandelt, zal hier naar kijken en wanneer dit akkoord is, kunnen de spullen definitief verdeeld worden.
Tevens is dit voor jullie een naslagwerk over hoe de verdeling is opgesteld en voorkomt dit in een later stadium discussie.
Advies of meer informatie nodig over de verdeling van de boedel na scheiden?
Ben je benieuwd naar jouw rechten met betrekking tot de boedelscheiding? Vind je het fijn als er een onafhankelijk iemand met jullie meedenkt over de boedelverdeling?
Neem dan contact op met een van onze mediators. Ze vertellen je graag meer over de mogelijkheden. Je kunt ons ook direct bellen via 085-4013447.
FAQ – Veelgestelde vragen
Als je een geregistreerd partnerschap hebt of getrouwd bent in gemeenschap van goederen, dan zijn alle spullen gezamenlijk bezit. In dat geval hebben jullie recht op de helft van de waarde van de totale inboedel.
Je kunt met je partner besluiten om de woning en de inboedel onverdeeld te laten bij jullie scheiding. Dat is prettiger voor de kinderen wanneer zij in het ouderlijk huis blijven wonen na de scheiding.
Samen met je toekomstige ex-partner stel je een lijst op van alle bezittingen en schulden. Zijn jullie getrouwd in gemeenschap van goederen of hebben jullie een geregistreerd partnerschap? Dan heeft ieder recht op de helft van de totale waarde.
Om de waarde te bepalen van de inboedel, wordt vaak gekeken naar de nieuwwaarde van de bezittingen.