Overwaarde huis na scheiding

Samen met je ex-partner heb je een koophuis en nu jullie besloten hebben uit elkaar te gaan, moet bepaald worden wat er met de woning gaat gebeuren. Het maakt niet uit of een van jullie in de woning blijft, of dat jullie allebei besluiten om een andere woning te zoeken. In beide gevallen moet de waarde van het huis bepaald worden. Is het huis meer waard dan de restschuld van de hypotheek? Dan is er sprake van overwaarde. Maar wat zijn de regels voor het omgaan met overwaarde?

aanvraagformulier, scheiding aanvragen gratis scheiden

Overwaarde huis na scheiding

Als blijkt dat de waarde van jullie huis meer is dan de resterende hypotheekschuld, dan is er sprake van overwaarde. Gezien de grote stijging van de huizenprijzen in de afgelopen jaren, is de kans erg groot dat jullie koophuis een overwaarde heeft.

Als je besluit om in de woning te blijven, dan zul je je ex-partner moeten uitkopen. In het geval dat het koophuis overwaarde heeft en jullie evenveel rechten hebben, dan zul je de helft van de overwaarde moeten betalen aan je ex-partner.

Ben je getrouwd (of geregistreerd partnerschap) in gemeenschap van goederen dan zijn jullie beiden eigenaar van de woning. Tenzij jullie dit bij de notaris anders hebben geregeld.

Het maakt dus niet uit wie de hypotheek heeft betaald, het gaat erom op welke naam het huis staat.

Overwaarde huis scheiding woning overwaarde

Financiële gevolgen overwaarde huis na scheiding

In het geval van overwaarde van het huis na de scheiding, moet dit evenredig worden verdeeld als jullie beiden eigenaar zijn van de woning. Wees je ervan bewust dat er ook sprake kan zijn van onderwaarde. Hierbij is het huis minder waard dan de resterende hypotheekschuld en zul je de restschuld ook evenredig moeten delen met je ex-partner.

Een scheiding brengt financiële gevolgen met zich mee. Het is belangrijk om contact op te nemen met je hypotheekadviseur om te kijken of jij of je ex-partner in aanmerking komt om in het huis te blijven wonen. De hypotheek moet nu namelijk door één persoon gedragen gaan worden.

Ben je na de scheiding binnen drie jaar weer van plan om een woning te kopen? Dan moet je jouw deel van de overwaarde gebruiken voor de financiering. Gebruik je dit bedrag niet en sluit je een extra hypotheek af om het huis te kunnen betalen? Dan is de rente op het geleende bedrag niet aftrekbaar. Dit is de bijleenregeling. We vertellen je er hieronder meer over.

Gevolgen belastingdienst

De overwaarde van jullie huis na een scheiding heeft fiscale gevolgen. De hypotheek moet aangepast worden als een van jullie besluit om in de woning te blijven. Ga je op zoek naar een nieuwe koopwoning, dan kun je te maken krijgen met de bijleenregeling van de Belastingdienst. Door deze bijleenregeling kun je mogelijk niet alle hypotheekrente aftrekken wanneer je een nieuwe woning koopt.

We leggen het uit met een rekenvoorbeeld.

Jouw aandeel van de overwaarde is € 20.000 en je koopt een nieuwe woning voor € 300.000. Dan is de rente aftrekbaar over een hypotheek van maximaal € 280.000 ( € 300.000 – € 20.000). Leen je toch meer dan € 280.000? Dan mag je over het bedrag daarboven geen rente aftrekken.

Overwaarde huis na scheiding berekenen

Zoals we eerder hebben verteld, is er sprake van overwaarde als de waarde van jullie koopwoning hoger is dan de resterende hypotheekschuld. Zijn jullie allebei eigenaar van het huis? Dan hebben jullie allebei recht op de overwaarde en zal deze evenredig worden verdeeld.

Hoeveel de overwaarde van je huis bedraagt, is eenvoudig te berekenen:

  • bepaal hoeveel je woning waard is
  • achterhaal de openstaande hypotheekschuld
  • verreken deze bedragen met elkaar en als er een positief bedrag overblijft, is er sprake van overwaarde

Rekenvoorbeeld overwaarde huis

Met behulp van een rekenvoorbeeld leggen we de berekening uit:

Je hebt een taxateur de waarde van je koopwoning laten berekenen en de woning blijkt € 300.000 waard te zijn. Toen jij en je ex-partner het huis kochten, hebben jullie een hypotheek van € 275.000 afgesloten. De afgelopen jaren hebben jullie elke maand een stuk van de hypotheek afgelost en de resterende hypotheekschuld bedraagt nu nog € 200.000.

De overwaarde wordt berekend door de woningwaarde (€ 300.000) te verrekenen met de resterende hypotheekschuld (€ 200.000). Na verrekening is de overwaarde dus € 100.000.

Hebben jullie evenveel recht op de overwaarde van de koopwoning? Dan wordt het bedrag gelijk verdeeld, wat betekent dat jouw aandeel € 50.000 bedraagt.

Overwaarde huis schenken

Het is mogelijk om de overwaarde van het huis te schenken aan je ex-partner. Meestal gebeurd dit uit coulance, bijvoorbeeld als je wilt dat je ex-partner met je kinderen in het oude huis kan blijven wonen.

Maar het gaat om veel geld, dus het is niet gebruikelijk dat dit wordt gedaan. En er hangen financiële consequenties aan. De Belastingdienst ziet dit namelijk als een schenking en daarover moet belasting betaald worden. En als je afstand doet van jouw deel van de overwaarde, kun je dit eigen vermogen niet inleggen bij het afsluiten van een nieuwe hypotheek. Daardoor zullen je maandlasten hoger zijn.

Je kunt echter onderling afspreken dat jouw deel van de overwaarde op een later tijdstip wordt uitbetaald door je ex-partner. In dat geval is er namelijk sprake van een lening en geen schenking.

Een andere optie om de overwaarde van je huis te schenken aan je ex-partner is het afbetalen van de alimentatie. Het bedrag van de alimentatie kun je laten verrekenen en zo betaal je in één keer een groot deel van de alimentatie af.

Afzien van overwaarde huis

Jullie koopwoning blijkt overwaarde te hebben en je wilt graag afzien van jouw aandeel zodat je kinderen kunnen blijven wonen in hun ouderlijk huis. In dat geval kun je jouw deel van de overwaarde schenken aan je ex-partner, die daardoor zijn/haar financiering sneller rond krijgt en in de koopwoning kan blijven. Het afzien van de overwaarde betekent hetzelfde als schenken van de overwaarde.

Advies of meer informatie nodig over overwaarde van het huis na scheiding?

Het is belangrijk om te weten op financieel gebied wat de mogelijkheden zijn voor jouw specifieke situatie. Vraag daarom een gesprek aan met een van onze experts en krijg een advies op maat. Vul hieronder het contactformulier in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op. Als je direct contact wenst kun je ons bellen op 085-4013447.

Extra informatie nodig?

aanvraagformulier, scheiding aanvragen gratis scheiden

FAQ – Veelgestelde vragen

Hoe kan ik de overwaarde van mijn huis berekenen?

Achterhaal de huidige waarde van je woning en verminder dit bedrag met de resterende hypotheekschuld. Blijft er een positief bedrag over? Dan is er sprake van overwaarde.

Kan ik afzien van de overwaarde van mijn huis na scheiding?

Ja, je kunt ervoor kiezen om jouw deel van de overwaarde niet op te eisen. Bijvoorbeeld als je wilt dat de kinderen in het ouderlijk blijven wonen. Je helpt hier namelijk je ex-partner mee om sneller zijn/haar financiering rond te krijgen. Let er wel op dat de Belastingdienst dit kan zien als een schenking waardoor je er belasting over moet betalen.

Kan ik de overwaarde van mijn huis schenken aan mijn ex-partner?

Ja dat kan. Dit gebeurt vaak wanneer beide partijen het belangrijk vinden dat de kinderen in het ouderlijk huis blijven wonen. De Belastingdienst kan dit echter zien als een schenking waardoor je er belasting over moet betalen. Dus laat je goed informeren over de regels die hierbij van toepassing zijn.