Scheiden huurwoning

Je woont samen met je partner in een huurwoning en besluit om uit elkaar te gaan. Wat moet je dan eigenlijk allemaal regelen? En wie mag er blijven wonen in jullie sociale huurwoning na de scheiding? We vertellen je er hieronder meer over.

aanvraagformulier, scheiding aanvragen gratis scheiden

Scheiden met een huurwoning

Wanneer jullie wonen in een huurwoning en besluiten om te gaan scheiden, dan moet het huurcontract aangepast worden. Het is zeer waarschijnlijk dat jullie niet meer bij elkaar blijven wonen, dus zullen jullie in overleg moeten wie er in de huurwoning blijft. Tenzij jullie besluiten om allebei een nieuwe woning te zoeken.

Lees meer over huurwoning en uit elkaar gaan. Mocht je liever telefonisch advies willen, omdat bijvoorbeeld je vraag niet beantwoord is, laat het ons dan gerust weten. We staan je graag te woord via 085 – 4013447.

Wie heeft er recht op de huurwoning na scheiden?

Het bepalen wie er in de sociale huurwoning blijft na de scheiding, kan een gevoelig onderwerp zijn.

Verschil hoofdbewoner vs. medehuurder

Staat alleen jouw naam op het huurcontract? Dan ben je de hoofdhuurder. En als echtgenoot / echtgenote of geregistreerd partner, ben je automatisch medehuurder.

Jullie hebben dezelfde rechten en plichten, dus jullie zijn samen aansprakelijk voor eventuele huurschuld. Blijft de medehuurder na de scheiding in de huurwoning? Dan moet dit aangepast worden in het huurcontract. Neem contact op met de woningcorporatie om dit aan te passen.

Huurcontract staat op jouw naam

Als het huurcontract op jouw naam staat, en je ex-partner is geen medehuurder, dan heb jij het recht om in de huurwoning te blijven. Ook al staat je ex-partner op dit adres ingeschreven bij de gemeente en is de woningcorporatie akkoord gegaan met inwoning. Een samenlevingscontract betekent ook niet automatisch dat jij of je ex-partner medehuurder is.

Huurcontract staat op beide namen

Wanneer jullie allebei medehuurder zijn, dan hebben jullie allebei evenveel recht om in de huurwoning te blijven na de scheiding. In goed overleg moeten jullie gaan bepalen wie er blijft en wie er op zoek gaat naar een nieuwe woning. Lukt dat niet, dan kan een mediator jullie hierbij helpen. In het uiterste geval zal een rechter hier uitspraak over doen.

Beslissen via een mediator

Komen jullie er zelf niet uit wie er in de woning blijft na de scheiding? Dan kun je de hulp inschakelen van een mediator. Dit is een onpartijdige persoon die jou en je ex-partner helpt om afspraken op papier te zetten. Lees hier wat de mediator voor jullie kan betekenen (link naar andere webpagina Mediation scheiding)

Scheiden huurwoning, scheiden huurhuis

Huurwoning aanvragen na scheiden

Wanneer de nood hoog is bij de zoektocht naar een sociale huurwoning na de scheiding, kan er een voorlopige voorziening aangevraagd worden. Door de scheiding kunnen de frustraties flink oplopen tussen jouw en je ex-partner en dan is het wel zo fijn als er op korte termijn een oplossing komt.

Een voorlopige voorziening is een verzoek aan de rechtbank om een tijdelijke beslissing te nemen. Dat kan gaan over de woning, maar ook over de inboedel of de kinderen.

Je moet hiervoor wel een advocaat raadplegen, zelf kun je namelijk geen verzoekschrift indienen. Na ontvangst zal de zitting van de rechtbank gepland worden binnen drie tot vier weken. Tijdens de zitting kan je ex-partner zich verweren tegen het verzoek.

Vervolgens doet de rechtbank ongeveer twee weken later uitspraak.

Wanneer de scheiding is afgerond, eindigt ook de voorlopige voorziening. Ben jij degene die in de huurwoning mocht blijven, maar hier uiteindelijk niet definitief blijft wonen, dan kun je om verlenging van de voorlopige voorziening vragen. Zo krijg je de tijd om een geschikte nieuwe (sociale) huurwoning na de scheiding te vinden.

Urgentie woning na scheiding

Het is mogelijk om voorrang te krijgen bij je zoektocht naar een sociale huurwoning na de scheiding. Deze zogenoemde urgentieverklaring krijg je niet zomaar. Je zult moeten aantonen dat je je best hebt gedaan om een nieuwe huurwoning te vinden. Elke woningcorporatie hanteert hiervoor andere voorwaarden, dus informeer van tevoren goed welke voorwaarden dit zijn.

De meest voorkomende voorwaarden zijn:

  • aanleveren van de scheidingspapieren
  • hoogte van inkomen moet onder een bepaald bedrag zijn
  • zorg voor de kinderen
  • bewijs dat je moeite doet om een nieuwe huurwoning te vinden, maar geen woning toegewezen krijgt.

Sociale huurwoning na scheiding

Je kunt tijdens of na de scheiding je eigen leven weer oppakken in een nieuwe sociale huurwoning. Deze worden beheerd door woningcorporaties en zijn bedoeld voor mensen die een gemiddeld laag inkomen hebben. Elke woningcorporatie heeft zijn eigen voorwaarden waar je aan moet voldoen om in aanmerking te komen voor een sociale huurwoning.

Een van de voorwaarden is dat je ingeschreven staat bij de woningcorporatie. En soms is daarbij ook een huisvestigingsvergunning nodig. Die kun je aanvragen bij de gemeente.

Andere voorwaarden kunnen zijn de hoogte van je inkomen of je gezinsgrootte.

Te hoge huur? Huurtoeslag aanvragen na scheiding

In je nieuwe situatie na de scheiding kan het financieel lastig zijn. Als de huur van je sociale huurwoning hoog is en je budget voor de maand is erg krap, adviseren we je na te gaan of je in aanmerking komt voor huurtoeslag. Deze kun je aanvragen zodra je staat ingeschreven op een ander adres. Je hoeft hiervoor niet te wachten tot de echtscheiding definitief is afgehandeld.

De Belastingdienst stelt enkele voorwaarden waaraan je moet voldoen om in aanmerking te komen voor huurtoeslag na je scheiding.

Zo mag je inkomen niet te hoog zijn; het inkomen van je medebewoners wordt opgeteld bij het inkomen wat jij hebt. En de huur van de woning mag niet te hoog zijn (niet hoger dan € 763,47 per maand). Zijn alle bewoners jonger dan 23 jaar, dan is € 442,46 het maximale huurbedrag, tenzij je een kind hebt.

Een andere voorwaarde is dat je woonruimte een zelfstandige woonruimte moet zijn. Dat betekent dat de woning minimaal moet beschikken over een eigen toegangsdeur die op slot kan, met een eigen keuken en wc. Let op: voor wonen op een woonboot of in een recreatiewoning kun je geen huurtoeslag aanvragen.

Ten slotte hanteert de Belastingdienst de voorwaarde dat je vermogen niet te hoog mag zijn. Iedere bewoner mag € 31.747 aan spaargeld hebben.

Advies of meer informatie nodig over scheiden met een huurwoning?

Zit je met vragen over je huurwoning en uit elkaar gaan? Of wil je advies over je huidige situatie? Neem dan contact met ons op via ikwil@gratisscheiden.nl of via 085-4013447.

Je kunt ook onderstaand contactformulier invullen en dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op.

Extra informatie nodig?

aanvraagformulier, scheiding aanvragen gratis scheiden

FAQ – Veelgestelde vragen

Ik kan mijn huur niet meer betalen na scheiding, wat nu?

Wanneer je in financiële moeilijkheden zit, dan kun je kijken of je in aanmerking komt voor huurtoeslag.

Wie heeft er recht op de huurwoning bij een scheiding?

Als je ex-partner geen medehuurder is, dan heb jij het recht om te bepalen wie er in de huurwoning blijft. Ben je getrouwd of heb je een geregistreerd partnerschap? Dan hebben jullie allebei evenveel recht op de woning en moeten jullie onderling bepalen wie er blijft.

Waar kan ik mij laten uitschrijven met een huurwoning?

De huurwoning huur je van een woningcorporatie. Daar moet je dan ook zijn voor het opzeggen van de huurwoning. Meestal moet dit via een officiële brief of e-mail, dat verschilt per woningcorporatie. Neem contact op met de woningcorporatie waar je de woning van huurt om hun procedure hiervoor op te vragen.