Scheiden maar geen woning, wat te doen?
De relatie is op en je hebt met je partner besloten om uit elkaar te gaan. Het gebeurt regelmatig dat wanneer jullie allebei hebben uitgesproken om te gaan scheiden, de verdraagzaamheid naar elkaar verslechtert. Kleine irritaties kunnen opeens veel groter lijken dan ze zijn. En dan zit er maar één ding op: niet meer bij elkaar wonen.
Ontvang binnen 1 minuut gratis voorstel?
Vraag direct vrijblijvend snel en eenvoudig gratis scheiden aan via het aanvraagformulier. Komt u niet in aanmerking voor gratis scheiden dan doen wij u een aantrekkelijk all-in voorstel.
Start de aanvraag
Wij bij GratisScheiden krijgen ook regelmatig de vraag; “ik wil scheiden maar heb geen woning, wat kan ik hieraan doen?”. De huizenmarkt is lastig te betreden wanneer je in scheiding ligt. Want hoeveel kun je eigenlijk uitgeven? Welke maandlasten zou je kunnen dragen?
Het in kaart brengen van je financiële situatie is de eerste belangrijke stap in je zoektocht naar een andere woning. Zowel voor de oriëntatie naar een nieuwe koopwoning als voor het toegewezen krijgen van een huurwoning.
Wil je scheiden maar kan je nergens heen? Bekijk de mogelijkheden
Er zijn een aantal mogelijkheden die je kunnen helpen bij het vinden van een woning. Niemand wil dakloos na een scheiding zijn, dus begrip voor je situatie is er vaak wel in je omgeving. Toch zul je zelf op onderzoek uit moeten.
Voorkom dat je dakloos raakt na scheiden en lees meer over onderstaande mogelijkheden:
Sociale huurwoning
Jullie gaan uit elkaar maar een andere woning is nog niet op jullie pad gekomen. Een van de oorzaken hiervoor kan het inkomen zijn. In dat geval kunnen sociale huurwoningen een uitkomst bieden. Dit zijn woningen van woningcorporaties die betaalbaar zijn voor mensen met een lager inkomen.
De volgende aandachtspunten zijn hierbij van belang:
- Maximale huurgrens: voor de kwaliteit van de woning bestaat een puntentelling die uiteindelijk de maximale prijs bepaalt.
- Maximale huurverhoging: elk jaar wordt de huurprijs aangepast, bijvoorbeeld door de inflatie. Maar de prijs kan niet onbeperkt stijgen, want er is een vastgestelde maximale huurverhoging.
- Inkomen: je inkomen mag niet te hoog zijn. Woningcorporaties kijken bij het bepalen van je inkomen naar je inkomen uit werk en woning, inkomen uit dividend en aandelen en inkomen uit beleggen en spaargeld
- Huurtoeslag: het kan zijn dat je in aanmerking komt voor huurtoeslag. Neem contact op met de Belastingdienst om deze toeslag aan te vragen.
Huurwoning
Ondanks dat de scheiding nog niet officieel is afgehandeld, is het wel mogelijk om alvast een woning te huren. Maar hoe kom je in deze krappe markt aan een huurwoning? Bekijk bijvoorbeeld het aanbod van huurwoningen bij enkele makelaars. Of wellicht is er een mogelijkheid dat je een tijdelijk onderkomen kunt vinden in een van hun leegstaande koopwoningen. Steeds vaker zie je ook dat mensen een vakantiehuisje of caravan huren.
Een andere oplossing kan dus zijn om ergens een vakantiehuisje of caravan te huren. Ook al is dit geen ideale oplossing, het kan er wel voor zorgen dat jullie allebei een eigen plek en rust hebben tijdens het proces van de scheiding.
Woning kopen na scheiden
Een andere mogelijkheid om niet dakloos na de scheiding te zijn, is het kopen van een woning. Je hebt hiervoor na de scheiding geen toestemming nodig van je ex-partner. Wees er wel alert op dat je voor het afsluiten van de hypotheek wél toestemming nodig hebt als de scheiding officieel nog niet is afgerond. En dat zal in de meeste gevallen van toepassing zijn, tenzij je de woning betaalt met eigen middelen.
Laat de toestemming van je (ex)-partner opnemen in het scheidingsconvenant. Daarmee voorkom je discussie achteraf. Echter, over het algemeen is het kopen van een woning tijdens de echtscheidingsprocedure af te raden omdat dit tot financiële problemen kan leiden.
Schakel je eigen netwerk in
Vraag aan je vrienden en kennissen of zij iemand weten die jou kan helpen aan een dak boven je hoofd. Ook al kan het ongemakkelijk aanvoelen, als je vertelt: “ik wil scheiden, maar kan nergens heen” kan het zomaar gebeuren dat er een oplossing komt vanuit het netwerk van jouw netwerk.
Snel een nieuwe of tijdelijke woning vinden na scheiden
De zoektocht naar een nieuwe of tijdelijke woning begint bij het besef “ik wil scheiden, maar heb geen woning”. En zeker wanneer de relatie met je partner zwaar onder druk staat en communiceren met elkaar lastig is, is het belangrijk dat er snel iets geregeld wordt.
Het proces van scheiden gaat nu eenmaal sneller als je kunt blijven communiceren met elkaar. En hoe sneller de scheiding geregeld is, des te sneller kunnen jullie allebei verder met je eigen leven en toekomst.
In dat geval kun je gebruik maken van een urgentieverklaring. Daarmee versnel je de zoektocht naar een nieuwe woning. Hieronder geven we je er meer informatie over.
Urgentieverklaring
Je wilt scheiden maar hebt geen woning. En je situatie is dusdanig ernstig dat je snel een andere woning nodig hebt. Dan kun je met behulp van een urgentieverklaring het proces versnellen. Deze voorrangsverklaring vraag je aan bij de gemeente of (in sommige gemeenten) direct bij de woningcorporatie. Het woord zegt het eigenlijk al; wanneer je deze verklaring toegekend hebt gekregen, kom je sneller in aanmerking voor een sociale huurwoning.
Wees ervan bewust dat de urgentieverklaring alleen geldig is in de gemeente waar de verklaring is afgegeven. De geldigheid van een urgentieverklaring kan verschillen per gemeente.
Voorlopige voorziening
“Ik wil scheiden maar kan nergens heen” is denken vanuit jouw eigen situatie. Het kan ook zo zijn dat je partner meer kans maakt om een nieuwe woning te vinden, maar dit niet wil. En misschien willen jullie allebei in de huidige woning blijven.
In dat geval is het mogelijk om bij de rechter een voorlopige voorziening aan te vragen. De rechter bepaalt dan welke partij het meeste belang heeft om tijdens de echtscheidingsprocedure in de huidige woning te blijven.
Bij het maken van de beslissing houdt de rechter rekening met alle omstandigheden. Bijvoorbeeld wie er zorgt voor de kinderen of wie vanuit huis werkt.
De uitspraak van de rechter is bindend, in hoger beroep gaan is niet mogelijk. Nadat de beslissing bekend is, moet de partner aan wie de woning niet is toegekend, de woning verlaten.
Recht op huurtoeslag na scheiden
Nadat de scheiding is afgerond en je een huurwoning hebt gevonden, is het tijd om je eigen leven weer op te pakken. Maar ondertussen is het financiële plaatje erg veranderd. Dan is het aan te raden om te kijken of je in aanmerking komt voor huurtoeslag.
Wanneer je de aanvraag voor huurtoeslag gaat indienen bij de Belastingdienst, dan moeten jij en je partner op verschillende adressen staan ingeschreven. Je kunt dus eigenlijk al huurtoeslag aanvragen als de scheiding nog niet helemaal is afgerond. Houd er rekening mee dat de huurtoeslag start op de 1ste dag van de nieuwe maand. Teken je dus bijvoorbeeld op 15 mei het huurcontract dan krijg je huurtoeslag vanaf 1 juni.
Het proces van een scheiding vergt veel energie, laat staan dat je ook het financiële plaatje zelf moet regelen. Daarom helpen onze experts je hierbij. Samen wordt er gekeken naar jouw persoonlijke situatie en krijg je een concreet beeld van de mogelijkheden. Wil je graag eens overleggen over jouw situatie? Neem dan contact met ons op via onderstaand contactformulier of bel naar 085-4013447.
FAQ – Veelgestelde vragen
Ik wil scheiden maar heb geen woning, wat nu?
Bespreek met je (ex-)partner of hij / zij de mogelijkheid heeft om een nieuwe woning te vinden. Een andere oplossing is bespreken met een makelaar of het mogelijk is om tijdelijk een koopwoning te huren. Ook het huren van een vakantiehuisje of caravan kan een oplossing zijn.
Hoe krijg ik met spoed een nieuwe woning na scheiden?
Om sneller een sociale huurwoning toegekend te krijgen, kun je een urgentieverklaring aanvragen. Deze voorrangsverklaring vraag je aan bij de gemeente of woningcorporatie.
Ik heb nog geen huis na scheiding, hoe kom ik in aanmerking voor een huis?
Schrijf je in bij een woningcorporatie als je kans wilt maken op een sociale huurwoning. Met een eventuele urgentieverklaring krijg je zelfs voorrang. Elke woningcorporatie hanteert voorwaarden, zoals bijvoorbeeld de hoogte van je inkomen. Neem contact op met de woningcorporatie om te bepalen of je in aanmerking komt.